петак, 13. новембар 2015.

SPECIJALITETI SA MENIJA JNA - Pita sa sirom

Posebno u zimskim hladnim danima, vruca pita i burek ujutru su bili jedna od najboljih poslastica za vojnike


Pita sa sirom




Približne količine artikala:


- Tijesto za razvijanje kora  140 g  ili
- Industrijske zamrznute tjestene kore (3 lista)  100 g

- Sir kravlji bijeli masni (u kriškama)  100 g
- Kajmak  20 g
- Jaja svježa  0,3 kom
- Mlijeko svježe  0,5 dl
- Ulje jestivo  20 g
- So po ukusu

Normativom je predviđeno parče pite od oko 300 g.

Razvučeno tijesto pripremljeno po recepturi tijesta za razvijanje kora ili odmrznute industrijsko tjestene kore, poprskati uljem pa dodati nadjev pripremljen na slijedeći način: sir bijeli u kriškama izdrobiti ili izribati. U izdrobljeni sir dodati razmućena jaja, kajmak, mlijeko, po potrebi soli i sve dobro izmješati. Nadjev poredati na kore u jedan ili dva reda (širina jednog reda nadjeva 10—15 cm) po dužini razvučenog tijesta, zatim prebaciti krajeve tijesta preko nadjeva, poprskati ih uljem, pa pomoću čaršava tijesto rolovati.





Ukoliko je tijesto rolovano u dva dijela, nožem odvojiti dijelove, sjekući tijesto po dužini između njih.

Rolovane dijelove stavljati po dužni u podmazane plehove ili ih uvijati u krug u vidu pite, vodeći računa o tome da svaki uvijeni komad odgovara jednoj porciji.

Složenu pitu u plehovima dobro poprskati uljem i peći u zagrijanim pećnicama (do 250°C).

U pogodnu posudu dodati malo ulja, soli i vode, sve dobro izmješati pa pečenu pitu poslije vađenja iz pećnice poprskati ovom smjesom.



Ukoliko pita nije uvijena, već pečena u rolovanim dijelovima, treba je poslije vađenja iz pećnice isporcionisati.

Dijeli se topla ravnom francuskom kašikom ili hvataljkom za kolače.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.