Posebno u zimskim hladnim danima, vruca pita i burek ujutru su bili jedna od najboljih poslastica za vojnike
Pita sa sirom
Približne količine artikala:
- Tijesto za razvijanje kora 140 g ili
- Industrijske zamrznute tjestene kore (3 lista) 100 g
- Sir kravlji bijeli masni (u kriškama) 100 g
- Kajmak 20 g
- Jaja svježa 0,3 kom
- Mlijeko svježe 0,5 dl
- Ulje jestivo 20 g
- So po ukusu
Normativom je predviđeno parče pite od oko 300 g.
Razvučeno tijesto pripremljeno po recepturi tijesta za razvijanje kora ili odmrznute industrijsko tjestene kore, poprskati uljem pa dodati nadjev pripremljen na slijedeći način: sir bijeli u kriškama izdrobiti ili izribati. U izdrobljeni sir dodati razmućena jaja, kajmak, mlijeko, po potrebi soli i sve dobro izmješati. Nadjev poredati na kore u jedan ili dva reda (širina jednog reda nadjeva 10—15 cm) po dužini razvučenog tijesta, zatim prebaciti krajeve tijesta preko nadjeva, poprskati ih uljem, pa pomoću čaršava tijesto rolovati.
Ukoliko je tijesto rolovano u dva dijela, nožem odvojiti dijelove, sjekući tijesto po dužini između njih.
Rolovane dijelove stavljati po dužni u podmazane plehove ili ih uvijati u krug u vidu pite, vodeći računa o tome da svaki uvijeni komad odgovara jednoj porciji.
Složenu pitu u plehovima dobro poprskati uljem i peći u zagrijanim pećnicama (do 250°C).
U pogodnu posudu dodati malo ulja, soli i vode, sve dobro izmješati pa pečenu pitu poslije vađenja iz pećnice poprskati ovom smjesom.
Ukoliko pita nije uvijena, već pečena u rolovanim dijelovima, treba je poslije vađenja iz pećnice isporcionisati.
Dijeli se topla ravnom francuskom kašikom ili hvataljkom za kolače.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.