PropellerAds

недеља, 3. јануар 2016.

NIKOLA KAROVIĆ OMILJENI TITOV PEVAČ: Tito je bio pristupačan i šarmantan

Nikola Karović bio je jedna od najvećih estradnih zvijezda Jugoslavije i, kako neki vole reći, miljenik predsjednika Josipa Broza Tita. Pred predsjednikom je nastupio 102 puta, između ostalog i na 12 dočeka Novih godina, od čega šest uzastopno. Karović se rado prisjeća druženja s porodicom Broz.

POKLON OD TITA

– Tito je bio pristupačan i šarmantan. Često me je pitao kako sam i kako mi je porodica. Prema meni se ponašao kao da smo bili neki stari drugari. Nije mi persirao, znao je da me potapše po ramenu, a i ja sam mu blago uzvraćao. Imao je smisao za humor. Često je zahtijevao da mu uživo zapjevam. Kada je započinjao razgovor sa mnom, trudio sam se da ne pređem granicu. Dešavalo se da me pred neki nastup iznenada pozove, u času kada večeram. Jednostavno kao da je želio da mu pravim društvo. Jovanka je obožavala muziku, napamet je znala skoro cijeli moj repertoar. Nekoliko puta mi je pomagala kad bih zaboravio tekst. Upravo pokretima usana podsjećala me je na tekst pjesme.
– Za razliku od drugih, Tito je znao, dok muzika svira, da prekine večeru i pažljivo sasluša pjesmu. Po prirodi je bio je veseljak. 
Tito i saradnici su jednu novogodišnju noć, tačnije 1976. godine, slavili u budvanskom hotelu „Internacional“. Te noći 1976. godine, pjevale su mu sve same estradne zvijezde. Bio je, kažu, neraspoložen i iznenada je od saradnika zatražio da me pozovu. Znao je da sam sa porodicom u Budvi. Po mene je došao Puniša Đoković, sekretar kabineta Vidoja Žarkovića i nadbudno mi naredio da idem da pevam Titu.  

Kada me je Tito ugledao, raspoloženje mu se odjednom popravilo. Čim sam ušao u hotel, latio sam se mikrofona i pozdravio predsjednika riječima: ,Viva amigo, Viva prezident Tito, Viva Jugoslavija’ i onda počnem sa onim čuvenim aj-ja-ja-ja… Potom zapjevah Malagenju, a Tito, čini mi se, kao da se ponovo rodio. Raspoloženje mu je bivalo sve bolje i bolje. Kad sam završio sa blokom pjesama, Tito je pozvao moju suprugu Daru i mene, da im se pridružimo za stolom. Sjećam se, dok su muzičari svirali valcer, on je džentlimenski, uz dubok naklon, prihvatio ruku moje supruge i otpočeo ples. Prišao sam Jovanki i zaplesao s njom. U jutarnjim satima zamolio me je da mu pozajmim čuveni sombrero šešir.

Koliko je ponekad Nikola Karović nedostojao Josipu Brozu Titu, najbolje govori razglednica koju mu je jednom prilikom uputio sa Svetog Stefana.
“Veoma nam je žao što niste ovdje da sa Vama zajedno slušamo Vaše pjesme sa ploča”. Tito.

2 коментара:

  1. Karović bio je jedna od najvećih estradnih zvijezda Jugoslavije i kako neki vole reći, miljenik predsjednika Tita.
    Pred predsjednikom je nastupio 102 puta, između ostalog i na 12 dočeka Novih godina, od čega šest uzastopno.

    Karović se rado prisjeća druženja s porodicom Broz:

    ОдговориИзбриши
  2. Karović je bio jedna od najvećih estradnih zvijezda Jugoslavije. Pred našim predsjednikom je nastupio 102 puta, između ostalog i na 12 dočeka Novih godina.
    Karović se rado prisjeća druženja s porodicom Broz

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.