PropellerAds

понедељак, 23. мај 2016.

FILMSKA BIOGRAFIJA: VELIMIR BATA ŽIVOJINOVIĆ

Bata Živojinović rođen je 5. juna 1933. u selu Koraćica (po drugom izvoru u Jagodini) blizu Beograda. Kao petnaestogodšnjak je radio kao scenski radnik i statirao u Akademskom pozorištu "Branko Krsmanović" u Beogradu. Potom je pohadjao srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu.




Posle završetka srednje škole upisao je pozorišnu akademiju u Beogradu.

U Beogradskom dramskom pozorištu je igrao nekoliko godina i u tom periodu je imao i do 300 angažmana godišnje.




Na filmu, kojem se potpuno posvetio, debitovao je 1955. u "Pesmi sa Kumbare" Radoša Novakovića.


BITKA NA NERETVI

Po Živojinovićevim rečima, prvu značajniju ulogu dobio je 1957. godine u filmu Veljka Bulajića, Vlak bez voznog reda.


KOZARA

Živojinović je igrao u više od 340 filmova i TV serija.




Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u "Valteru u Sarajevu" Hajrudina Krvavca, u filmovima "Bitka na Neretvi" i "Kozara" Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz "Breza" Anta Babaje, kao i ulozi "U raljama života'' Rajka Grlića.



Tu su i antologijski filmovi Jugoslovenske kinematografije "Maestro i Margarita", "Skupljači perja", "Tri".


PARTIZANI


Uloge Bate Živojinovića nisu bile samo velike, već i raznovrsne, glumio je i heroje i zlikovce i lako je prelazio iz uloge glavnog u ulogu sporednog lika. 
Tokom šezdesetih se filmovima poput Kozara (za koju je nagrađen u Puli) i Bitka na Neretvi ustoličio kao jedna od najvećih zvezda kinematografije bivše Jugoslavije, ali je zenit njegove popularnosti došao tokom 70ih filmovima sa tematikom Drugog svetskog rata. Jedan od najpoznatijih njegovih filmova iz ovog perioda je Valter brani Sarajevo, koji je postigao veliki uspeh u Kini, a Živojinović je još uvek velika zvezda u Kini. Tokom osamdesetih Bata je parodirao na svoju sliku akcionog heroja ulogama u nizu lakih komedija.
Živojinović je bio je inicijator i osnivač (neko vreme i predsednik) Udruženja filmskih glumaca Srbije, takođe i direktor filmskog programa Slobodarskih svečanosti u Sopotu.
Bata Živojinović je bio poznat po svom bliskom prijateljstvu sa glumcem Borisom Dvornikom. Živojinović i Dvornik su se 1991. odrekli jedan drugog u nizu otvorenih pisama, u gestu koji je bio viđen kao simbolika raspada SFRJ. 2004. je javljeno da su njih dvojica pokušala da se pomire, a javno su se pomirili 2006. putem video linka između Splita i Beograda. Živojinović je izjavio da "poslednjih godina nije bilo mržnje između nas", a Dvornik se nadovezao da je to bio "samo nesporazum".
Bata Živojinović je preživeo srčani udar 17. 10. 2006. Preminuo je 22. maja 2016.
Ostavio je iza sebe ostavio suprugu Julijanu, sina Miljka, ćerku Jelenu i šestoro unučadi.

1 коментар:

  1. Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u "Valteru u Sarajevu" Hajrudina Krvavca, u filmovima "Bitka na Neretvi" i "Kozara" Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz "Breza" Anta Babaje, kao i ulozi "U raljama života'' Rajka Grlića.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.