PropellerAds

четвртак, 22. децембар 2016.

MOĆNA ARMIJA: DESET KULTNIH POJMOVA U JNA

DRNČ, ATOMSKI ZDESNA! SDO, NIJE PO PS-u, МARENDA, GUŠTEROV LET, OSTAV, VOJNIČKI PASULJ...

Jugoslovenska narodna armija nastala je osnovanjem Prve proleterske brigada Narodno oslobodilačkog pokreta u Rudom, 22. decembra 1941. godine. Taj datum do 1992. godine slavio se u bivšoj SFRJ kao Dan JNA


Ova, svojevremeno četvrta vojna sila u Evropi bila je sastavljena od neverovatno različitih i zanimljivih ljudi - vojnika i oficira iz svih mogućih krajeva bivše Jugoslavije, koji su svako na svoj način doprinosili njenoj šarolikosti i raznovrsnosti.

Mnogi smatraju da je JNA bila istinski multikulturni skup, zajednica raznih religiozno/etničkih pripadnosti i prava škola "života, drugarstva i vrhunskog smisla za humor". 

Unutar kasarni iznikao je naročiti, muški, svojevrsni subkulturni "lifestyle", sa svojom specifičnom estetikom, pravilima ponašanja i žargonom. 

Ovo su neki od mitskih pojmova iz JNA…



DRNČ


"Deterdžentski rastvarač naslaga čađi", odnosno DRNČ, bio je genijalni izum hemijske industrije SFRJ, koji je služio za čišćenje ličnog naoružanja.

Taj izraz takođe se koristio kao naziv za čorbu koja se u JNA pripremala.
Kasnije je "drnč" postala omiljena reč za izražavanje nezadovoljstva nekom hranom ili pićem.

Na primer: "Nosi mi s očiju ovaj DRNČ!"

TETOVAŽA "JNA"


Ove tetovaže bile su veoma popularne 60-ih i 70-ih godina prošlog veka kod mladog naraštaja svih naroda i narodnosti bivše SFRJ. Tetovaže "JNA" furali su čak i oni koji nisu bili sposobni za vojsku, a najomiljeniji motiv bio je - JNA (godine služenja), u kombinaciji sa nekim ženskim imenom, slikom gole žene, tenka, sidra, puške, topa

U svakoj klasi vojske bio je po jedan samouki "tatoo majstor". Alat je bila šivaća igla iz osnovnog vojničkog kompleta, koja se omotavala koncem kako bi ušla u kožu koliko je potrebno, ali ne previše. Korišćena je boja iz hemijske olovke.

Te prve tetovaže bile su totalno "old school", a njihovi ponosni vlasnici bili su tretirani sa posebnim poštovanjem.


ATOMSKI ZDESNA!

Jedna od komandi u JNA - Zahtevala je momentalno bacanje na zemlju, i to na suprotnu, u ovom slučaju levu stranu. Objašnjenje je bilo da kada atomska bomba eksplodira sa vaše desne strane, a vi se bacite na tu istu stranu, sigurno ćete nastradati.
Kasnije je taj izraz kod muškog roda masovno upotrebljavan kao šifra i upozorenje prilikom nailaska zgodne "ribe".


SDO - SUVI DNEVNI OBROK


"Suvi dnevni obrok" (SDO) je upotrebljavan prilikom vežbi na terenu, ili kada je taj dan u kasarni na jelovniku "suvi meni", tj. sređuje se kuhinja i vojnički restoran. SDO je dolazio zapakovan u kockastu kartonsku kutiju, u kojoj se nalazio i papirić sa uputstvom za konzumiranje.

SDO se sastojao od konzerve mesnog nareska, zatim malo veće konzerve sa glavnim jelom, konzerve polumasnog čvrstog siračetiri komada dvopekadva pakovanja voćnih bombonica i kesice čaja u prahu

NIJE PO "Pe-eS-u" (PS)



Pe-es (PS) skraćenica je za "Pravilo službe", svojevrsno vojničko "sveto pismo", knjigu u kojoj su precizno definisani prava i dužnosti, lični izgled vojnika, postupak prilikom javljanja starešini, itd…
Zbog popularnosti služenja vojnog roka u doba SFRJ, ova kovanica prebacila se i u svakodnevni govor.


"GUŠTEROV LET"


Vežba koja se u JNA praktikovala zbog jačanja mišića u nogama, mada je u stvari to bila jedna od najpopularnijih kazni za neposlušne vojnike.

Izvodi se tako što vojnik čučne, noge raširi prema naprid i nazad, i tako se skače uvis, usput menjajući noge i mlatarajući rukama ptice. Zašto gušterov let? Zato što su oni mladi vojnici, regruti, nazivani "gušterima" (početnicima), a let... pa to je trebalo doživeti, raditi i gledati! :)

Možda vam sve ovo zvuči naivno, ali oni koji su probali znaju koliko je teško.

OBAVEZNO GLEDANJE TV DNEVNIKA


Tokom služenja JNA svako veče bilo je obavezno gledanje dnevnika u 19.30 sati. 

OSTAV!


Omiljena komanda zlih desetara, koja znači da treba da se neka radnja uradi ponovo. Ostav se najčešće davao zbog pričanja u stroju, nepravilnog pozdravljanja desetara, nedovoljno uglancanih čizama, itd…


VOJNIČKI PASULJ


Svi koji su služili JNA i dan danas se sa setom u glasu sećaju vojničkog pasulja. Pravi vojnički pasulj spremao se isključivo na velike količine, a bio je i ostao simbol kvaliteta, dobrog ukusa i gurmanskog zadovoljstva.

U čemu je tajna? Pričalo se da je to "tabu-tema", ali kuvari u vojsci znaju da se takav ukus dobija zbog kuvanja u kazanima i ogromnim količinima (pogotovo ako su kazani na drva), govedini, onda zaprška, plus dodaci (suvo meso, kobasice, slanina...).





1 коментар:

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.