PropellerAds

субота, 2. јануар 2016.

MUHAREM BAZDULJ: "Nije se vrijedilo otcjepljivati. Jugoslavija je bila bolja !"

Prije četvrt stoljeća, tamo negdje krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, kad je riječ o stavu političkih i intelektualnih elita spram opstanka Jugoslavije kao zajedničke države, najveći zagovornici separatizma i disolucije dolazili su s hičkokovskih geografskih širina i dužina zvanih „sjever, sjeverozapad“.


Prednjačila je, hoću reći, Slovenija, a za njom je kaskala Hrvatska. U cijeloj raspadnoj frtutmi ove su dvije republike-države nekako i najbolje prošle. Kakva je, međutim, situacija danas? Ako je suditi po nereflektovanom jadikovanju proletarijata i po manje ili više elokventnim analizama „poštene inteligencije“, sve je bilo uzalud. Nije se vrijedilo otcjepljivati. Jugoslavija je bila bolja!
U Beogradu je gostovao slovenački sociolog Rastko Močnik, intelektualac bez žižekovskog globalnog estradnog renomea, no koji je o balkanskoj stvarnosti uvijek sudio inteligentnije i ozbiljnije od slavnijeg „kolege“. Medijski je Močnik u Beogradu dočekan kao zvijezda, kao onomad, za žive Jugoslavije, Brena u Ljubljani. Njegov intervju za magazin Oko Radio-televizije Srbije iscitiran je svuda: od „progresivnih“ internetskih portala do paradigmatski tabloidnog Kurira? Šta je rekao Močnik? Pravo govoreći, ništa što on lično nije i ranije izjavljivao. Rekao je, recimo, da je razbijanje Jugoslavije bilo velika istorijska greška, da je Slovenija danas njemačka kolonija, da je centralizam ili autoritarizam Beograda unutar SFRJ bio ništa, tek puki folklor u odnosu na „komesarsku vladu“ koja iz Bruxellesa vlada Evropskom unijom, i tako dalje, i tome slično. Ono po čemu je, međutim, Močnikova pozicija unutar Slovenije danas drukčija negoli prije nekoliko godina jest to što je u svojim stavovima uglavnom bio prilično usamljen, dok sada više nije tako. U Hrvatskoj je, pak, prije nešto više od tri sedmice, Marinko Čilić ispisao izvanrednu kolumnu pod naslovom „Groblje suvereniteta“, u kojoj najprije ističe kako su Slovenija i Hrvatska nametnule ostatku Jugoslavije ideju o nacionalnom suverenitetu republika kao „epohalnom iskoraku“, a da je danas „ideja suvereniteta, ta središnja svetinja secesionističkog pokreta iz devedesetih, abortirala i pretvorila se u praznu, besadržajnu ljušturu“. Da, baš tako to nekako izgleda, vrhunaravna svetinja pretvorila se u banalnu svakidašnju jadikovku.


Da je Jugoslavija opstala, ova naša tekuća 2013. bi bila godina za pompezno obilježavanje jubilarnih godišnjica. Tokom cijele godine, u različitim krajevima zemlje, no ubjedljivo najviše u Bosni i Hercegovini, tekla bi prisjećanja na velike bitke Narodno-oslobodilačke borbe, a sve bi kulminiralo krajem novembra kad bi se u Jajcu proslavila sedamdeseta godišnjica Drugog zasjedanja AVNOJ-a. Da, prošlo je ravno sedam decenija od 1943. godine, godine najvećih i najslavnijih partizanskih bitaka, Bitke na Neretvi i Bitke na Sutjesci, između ostalih, a baš se ovih februarskih dana navršava tih okruglih sedamdeset godina od proslavljene već pomenute bitke znane i kao Bitka za ranjenike. Velika je to priča, ljudska, istorijska i umjetnička. A među silnim njenim aspektima i valerima meni se ovih dana kao lajtmotiv svako malo javi ona rečenica nekoć ispisivana na značkama, bedževima i majicama, uz stilizovani Titov potpis ispod, rečenica što se probila i do, kako se to kaže, popularne kulture, rečenica koja glasi: Prozor noćas mora pasti. Taj gradić Prozor, ta današnja nesretna lokalna zajednica što se valjda i službeno zove nakaradnim dvodijelnim imenom Prozor-Rama, homoniman je sa zajedničkom imenicom koja označava objekat što je u vrijeme mog djetinjstva bivao najčešćom žrtvom klinačkih kvartovskih loptanja.


Ne znam jesu li u pravu katastrofičari koji tvrde da se djeca danas igraju samo virtuelnih igrica i da je „pravo“ djetinjstvo nestalo. Ne znam, kažem, ali to u ovom kontekstu i nije važno. Imam na umu drugu „prozorsku“ analogiju. Pojedini teoretičari kvaziljevičarske provenijencije „snagu za promjene“ savremenog doba prepoznaju, naime, u „digitalnoj naciji“ i „Facebook revolucionarima“. Svijet će, po njima, promijeniti, i to nabolje, korisnici Windowsa i drugih operativnih sistema. A takvo učitavanje političke „progresivnosti“ u čistu tehniku je duboko pogrešno. Tehnika je ideološki neutralna i podjednako može da pomogne „fašistima“ i „antifašistima“. U idolopoklonstvu spram „tehničkog napretka“ ima, uostalom, nečeg bliskog totalitarizmu. Velika je razlika, hoću reći, između današnjih internetskih zagovornika „globalnog internacionalizma“ koji se bez ikakvog rizika i odricanja, tinejdžersko-fanovski, „lože“ na Marxa, Bakunjina i Subcomandante Marcosa, na isti način na koji se neki njihovi vršnjaci „lože“ ili su se „ložili“ na Britney Spears ili Justina Biebera i ljudi koji se ni na Staljina nisu „ložili“, nego su se borili. Na jednoj strani je pozersko pomodarstvo, svjetonazor što ispod najtanje moguće korice navodnog revolta krije suštinsko pristajanje na postojeći poredak stvari, na vladajuću paradigmu. Na drugoj strani je otpor stanju koje se u to doba doima samorazumljivim, otpor svemu onom na šta se većina već prilagodila, vrsta ludila zapravo koja tek „post festum“, iz perspektive poznatog ishoda, pragmatičarima djeluje prihvatljivo i poželjno. Na jednoj strani, ako uprostimo, život sveden na brzu internet-konekciju, besmislen ako Windows padne, na drugoj onaj život moguć i omogućen jedino time što je Prozor – pao.

15 коментара:

  1. "Nije se vrijedilo otcjepljivati. Jugoslavija je bila bolja !"
    tvrdi u svom clanku Muharem Bazdulj, ...Ne kaze Bazdulj , koja je to Jugoslavija bila bolja, iz kojeg vremena, koje stvorio tu agersorsku armadu na ostali dio SFRJ vec u to vrijeme nezavisnih drzava...kome se sudi u Hagu,..Samo politicki trabanti jedne promašene politike svjesno zamjenjuju pojam i pijetet prema SFRJ, sa Srboslavijom , Muhareme to je ta Tvoja Jugoslavija,za koju tvrdiš da je trebala ostati i da je bolja od ovoga sto danas imamo,...U cilju pokušaja argumentiranja svoje teze,..Muharem poziva u pomoc pošasti Interneta,abolira politiku Beograda i Miloševica sa "komesarskom politikom vodjenja " Evropske unije,...Treba se pitati sto ovaj kvazi intelektualac , politički poluinteligent, pokušava da proda kroz ove političke pamflete , sa ciljem redizajniranja istorije,...Svi smo MI, bar ogromna većina sa ovih prostora ANTIFAŠISTI i niko nema monopol na ovaj pokret, ponajmanje tzv Titovi komunisti,IZ 90-tih....koji bi se trebali zapitati i redefinirati svoju politiku danas zasnovanu na vještackom identitetu, neznanju, i promociji laznih vrijednosti u cemu je prednjacila SMB uniforma bivše jugo vojske koja je palila i granatama ranjenike u bolnici Vukovara ubijala,ili Genocid planirala i organizovala u SREBRENICI,...A ZNA SE KO JE BIO IZVRŠIOC ZLOCINA GENOCIDA,..To Bazdulj zna da je to ta Beogradska politika Miloševića, Stidi se Bazdulj, i nek Ti dragi Bog oprosti , jer ne znaš koje si sve gluposti i političke podvale i gadosti u ovom clanku napisao.Ovo je tek radi istine a protiv lazi i kleveta

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lupaš kao Maksim po diviziji. Nisi ni svestan svojih reči. Bazdulj kapa dole

      Избриши
    2. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    3. Da nije bilo te zemlje o kojoj Bazdulj ovde govori ti ne bi imao danasnju banana drzavu u kojoj crkavas kao pas i ne bi imao priliku da lupetas ovakve i slicne gluposti umisljajuci ulogu nekog vrlo prosvevenog intelektualca koji je svoju diplomu vredno zasluzio na nekoj mjesalici i uz lupetanje sa slicnim kolegama uz neku pivu ispred dragstora. Tuzno je zaista nekima dati pravo bilo kakog glasa i govora...

      Избриши
    4. Ne kaže se izvršioc, nego izvršilac. Ili izvršitelj. Da ne pričam dalje.

      Избриши
    5. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    6. Smart Connect vise bi ti odgovaraloStupid Connect
      Saljem ti link. Odgovorit cu ti na tvoje skrabanje ovih dana jer sad nemam dovoljno vremena.
      tema: ne radi se samo o Milosevicu nego o :"..vjekovnoj teznji hrvatskoga naroda za stvaranje vlastite......

      http://www.znaci.net/zb/4_25_1.htm

      Избриши
  2. Smart Connect je ocigledno neki debil koji neargumentovano lupeta i vjerovatno je neki placenik,ustasa,cetnik ili pripadnik handzar divizije.Njima naravno Jugoslavija nije bila dobra jednako kao i svim izdajnicima i probisvjetima.Ovo sto sad postoji na Balkanu je uvertira u potpunu okupaciju u kojoj ce u slijedecim godinama svi prirodni resursi dospjeti u ruke stranih dzilkoskih kompanija a postepeno ce umjesto domacih izdajnika politicara biti postavljani stranci i to ce ici do nivoa mjesnih zajednica pa ce mozda cak i prrdsjednici kucnih savjeta biti stranci.To je ovom gore šifrovanom govnaru dobro.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ma cemu se mucit i objasnjavat tko je i sto covijek kao SMART CONNECT....naojobicniji sovinist...a tko vise iole normalan obraca paznju sta sovinisti laprdaju

      Избриши
  3. Muahermov tekst a pogotovo citiranje dvojice istaknutih intelektualaca odredjuje sustinu problema.Nedostajanje suverenosti kao osnovnog principa postojanja SFRJ odnosno nepostovanja povelje UN-a u pogledu istog. Imerijalisticki intervencionizam s kraja XX stoljeca na primjeru disolucije SFRJ u svojim nagorim oblicima se relaizira i u posljednja dva desetljeca.Libija,Irak,Avganistan,Sirija...Sa druge strane EU komisija upravo na komesarski nacin negira svaki pojam suvereniteta a u istoj vec davno stanuje pravo jaceg i starijeg ( ovo starijeg se odnosi na uvrijezeno misljenje Njemacke i Francuske vazanog sa samu ideju EZ,kasnije EU a njemu se pridruzuju stavovi i promisljenja "starih" clanica naspram novih a sve sa idejom jacanja "liberalnog kapitalizma",snazenja individualnosti naspram kolektivnosti i niza ostalih cinbenika koji zorno udaljavaju "oslobodjenog pojedinca" od bilo kakvog slobodnog ili drugacijeg misljenja od onog zvanicnog...)
    Stoga seperatizam( isti nije bio imenentan samo devedesetih...) ponukan sa istog tog Zapada kroz politiku S.Milosevica samo je dobio krila i opravdanje jer i ovaj eksponent stranih politika najveci je krivac za disoluciju SFRJ.O ovome govore dvije cinjenice koje po meni nedostaju u ovome tekstu.Razbijanje Ustava iz 1974 kao najviseg pravnog akta SFRJ i stvaranje novog ustava SR Srbije kojim su negirana,zagarantovana ustavna prava AP Vojvodine i AP Kosova te Milosevicev( radio je u bankarskom sektoru ) upad u platni sistem SFRJ ( stampanje novca )...Kronologija ostalih dogadjanja je i suvise poznata sto sustinski ne umanjuje kvalitet teksta Muharema.B

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne lupetaj, Srbija nije imala nikakve ingerencije nad svoje dve pokrajine, a iste su umali delegate u skupštini Srbije. Upravo Ustav 74. koga je pisao Kardelj je početak kraja Jugoslavije. Da bi prošao takav Ustav morao se skloniti Ranković pa su Kardelj i Krajačić izmislili "Špijunsku aferu" zbog koje je na brionskom plenumu smenjen Ranković! A što jeHrvatskoj i Sloveniji smetala promena republičkog Ustava Srbije??? Pa nije federalni Ustav menjan!!!

      Избриши
  4. Smart Connect...da ti tajo ili dedo nije rsdio u Jasenovcu...stoko ustaska

    ОдговориИзбриши
  5. Da je autor rođen koju godinu ranije mogao bi se prisjetiti nekoga stanja - sranja kojim su se završavale '80 u godinama kada je autor imao 10 godina desilo se par stvari i Stambolić nije više bio na čelu saveza komunista SR Srbije.
    Nacjonalistička retorika druga Slobodana Miloševića je uz separatističku politiku druga Milana Kučana otvorila put fašističkim diktaturama onog tipa južnoameričkih režima tipa Pinocet u Čilu koje smo ismejavali dok smo ko Jugosloveni imali još malo mozga.
    A kada nama došla na vlast šupačka nacistička smeča svih ljevodesnih i desnoljevih opcija i vjerskih talebana i smrdljivih mafijaških novinara uz tome identičan pravni sustav ... možemo da zapjevamo druže Tito mi ti se kunemo ... mi ti se kunemo...

    ОдговориИзбриши
  6. "Smart connect". There's nothing smart about you.
    Glup si ko muški polni organ, a vidici su ti ograničeni k'o (ajd' da upotrebim rijec iz tvog jezika) fildzan. Ponavljas gluposti, koje su vam američki zlikovci plasirali kao 'istinu', koja samo pomaže njima da pridobiju glasove svog, inače, zatupljenog naroda u agresiji na Jugoskaviju, gdje im svesrdno pomažu tipovi (izdajice) poput tebe. Jugoslavija je imala pravo da se brani, kako od amerikanaca, tako i od domaćih izdajnika, a branili su je oni, koji du je stvorili u borbi protiv austriugara i odbranili od Njemaca i domaćih izdajnika, tada kao i sada.

    ОдговориИзбриши
  7. Razbijanje Jugoslavije je bila velika istorijska greška, sve republike su danas kolonije, centralizam Beograda unutar SFRJ je bio ništa, tek puki folklor u odnosu na „komesarsku vladu“ koja iz Bruxellesa vlada Evropskom unijom, i tako dalje, i tome slično...

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.