PropellerAds

недеља, 17. фебруар 2019.

50 GODINA KARIJERE ŠABANA ŠAULIĆA: Bio je Kralj narodne muzike

Jedan od najpoznatijih pevača narodne muzike na prostorima Jugoslavije je tragično izgubio svoj život u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj, ostavljajući iza sebe epohalno narodno muzičko delo



Šaban Šaulić je bio muzičar i producent. Tokom svoje dugogodišnje karijere publika i mediji su ga prozvali "kraljem narodne muzike". Pesme "Dođi da ostarimo zajedno" i "Dva galeba bela" smatraju se jednim od najboljih ikad otpevanih novokomponovnih narodnih pesama. 

Osim njih pesama, veliki hitovi Šabana Šaulica su i "Uvenuće narcis beli", "Sine", "Danima te čekam", "Snežana", "Odlaziš, odlaziš", "Pozn’o bih te međ’ hiljadu žena" i druge. Poznati pevač se pojavio i u filmu "Sok od šljiva" 1981. godine. 

Tokom karijere je održao veliki broj koncerte i nastupa u zemlji, regionu i inostranstvu. Velikim Koncertom u Beogradskoj areni, održanim 6. oktobra 2018. Godine, obeležio je predeset godina karijere. 



Šaban Šaulić je rođen 6. septembra 1951. godine u Šapcu. Trenirao je boks i fudbal, ali je muzička karijera odnela pobedu u njegovom izboru profesije. 

Prekretnica u Šaulićevoj karijeri dogodila se 1969. godine, kada je sa samo 18 godina objavio prvi album "Dajte mi utjehu", a jedan od najznačajnijih momenata dogodio se 1985. kada je napisao pesmu "Gordana" koju je posvetio svojoj ženi. 



Šaban Šulić se smatra jednim od najvećih muzičih umetnika na području cele bivše Jugoslavije, a bio je poznat i slušan i u Bugarskoj. Među mnogobrojnim Šabanovim pesmama, neke su otpevane i na makedonskom jeziku. 

Živeo je i radio u Beogradu. Imao je troje dece.





Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.