PropellerAds

недеља, 24. април 2016.

ИНТЕРЕСАНТНО: У Хрватској 18 људи се зове Јосип Броз, али и 16 монструма се зове Анте Павелић

У ономе што је остало од СР Хрватске живи 18 људи са именом нашег Маршала Јосипа Броза, али и 16 оних који се зову по озлоглашеном усташком монструму Анти Павелићу


Сваки од њих је због имена које носи имао по неку догодовштину. Имењаци обожаваног председника Југославије, углавном пријатне, а други, имењаци злогласног усташког вође и не баш пријатне.
Један од 18 Јосипа Броза каже да му никада није падало на памет да промени име. „И да се опет родим, волео бих да се исто зовем“, рекао је Јосип Броз из Нашица, чији су родитељи хтели да се зове Стјепан, али је свештеник на крштењу предложио да се зове Јосип, по стрицу.
За загребачки Вечерњи лист о именима је говорио и Јосип Броз из Сесвета, који је због познатог имена и презимена најбоље дочекиван у Србији, где је служио војску и на Косову, где је одлазио послом.
„У једној биртији у Славонском Броду када се сазнало моје име и презиме власници су исти тренутак затворили биртију за остале госте, рекавши да им је у гостима Јосип Броз, па славе“, прича овај Броз.
Имењаци злогласног усташког вође били су мање расположени за разговор са новинарима, али су двојица пристала да говоре о свом имену.
Анте Павелић из Старих Микановаца испричао је да није одувек носио ово име.
„Рођен сам на дан светог Анте и пре је био обичај да се деци, када су рођена у те дане дају имена светаца на чији су дан рођена“, рекао је овај Павелић, чији се отац плашио да му да име Анте, па га је назвао Петар. Из принципа, зато што је рођен на дан светог Анте, он је 1989. године променио име Петар у Анте.
„Да нисам рођен на тај дан, име сигурно никада не бих мењао, остао бих Петар“, oбјашњава Анте и додаје да, иако носи ово име и презиме, никада то није повезивао са НДХ и усташким вођом.

1 коментар:

  1. У ономе што је остало од СР Хрватске живи 18 људи са именом нашег Маршала Јосипа Броза, али и 16 оних који се зову по озлоглашеном усташком монструму Анти Павелићу

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.