PropellerAds

петак, 11. новембар 2016.

ALARMANTNO UPOZORENJE - OHRIDSKO JEZERO NESTAJE ZBOG GRAĐEVINSKE MAFIJE

Ohrid je jedno do 35 područja proglašenih za svetsko prirodno nasleđe, a prema zaštiti koju uživa od UNESKO, nalazi se na istoj ravni sa Ibicom ili Makču Pikču, ali Makedonci kao da nisu svesni toga




Makedonski ekolozi „Front 21/42“ i „Eko-svest“ upozoravaju da planirani razvojni projekti duž obale Ohridskog jezera i Nacionalnog parka „Galičica“ mogu dovesti do presušivanja poslednje močvare u ohridskom regionu – Studenčiškog Blata. To je unikatno prirodno staništa retkih vrsta rastinja, ali i samog Ohridskog jezera.


Stahuje se da će se time naneti šteta brojnim vrstama biljnog sveta zaštićenog Bernskom konvencijom ( konvencija o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa ), a planirana izgradnja ski-centra na planini na kojoj nema snega uništiće celokupni biodiverzitet na Galičici.
Istovremeno, ekolozi strahuju da će u tom slučaju Ohridsko jezero biti izbrisano i sa liste UNESKO.
Ohrid je jedno do 35 područja proglašenih za svetsko prirodno nasleđe, a prema zaštiti koju uživa od UNESKO, nalazi se na istoj ravni sa Ibicom ili Makču Pikču, ali Makedonci kao da nisu svesni toga.
I sam UNESKO je pre nekoliko meseci upozorio da veliki broj planiranih infrastrukturnih projekata može da utiče na vrednost Ohrida i jezera, a na poslednjoj sednici u Istanbulu, najavljena je mogućnost da 2017. godine Ohrid bude izbrisan sa liste UNESKO i prebačen na Listu svetsog nasleđa u opasnosti.
Pored žalbe koju su podneli Stalnom komitetu Bernske konvencije u Strazburu, ekologisti zahtevaju da se planirani projekti odlože, jer je Makedoniji dat rok da do februara 2017. godine odstrani primedbe Komiteta UNESKO.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.