PropellerAds

среда, 30. новембар 2016.

29 NOVEMBAR: DAN REPUBLIKE UZ PARTIZANSKU PESMU I VOJNIČKI PASULJ

Praznik naše države u Beogradu obeležen masovnije i izdašnije nego prethodnih godina - U "Korčaginu" i "Kafani SFRJ" besplatno piće i prigodna muzika



REPUBLIKO, srećan ti rođendan!
Ovom porukom započelo je u utorak u Beogradu obeležavanje 73. rođendana Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Najpre u poznatoj kafani "Korčagin" kod Vukovog spomenika, a gotovo istovremeno i u drugom delu grada, u "Kafani SFRJ", prekoputa Geodetskog zavoda.
Praznik naše države okupio je i stare i mlade poštovaoce Juge, ne samo iz prestonice Srbije, već i sa svih strana, pa i iz zapadnoevropskih zemalja. Domaćini su se svojski potrudili da goste dočekaju. U oba restorana pripremljeno je više stotina porcija vojničkog pasulja i turšije i na desetine litara kuvanog vina i rakije. I sve je bilo besplatno i "začinjeno" partizanskim, akcijaškim i pop-rok pesmama posvećenim Jugoslaviji. Nepodeljeno je bilo i mišljenje gostiju koji tradicionalno dolaze, ne samo povodom Dana republike, već i o drugim važnim praznicima, da je ove godine rođendan SFRJ obeležen masovnije i izdašnije nego prethodnih godina.
Ispred "Kafane SFRJ" krčkao se pasulj
- Ne mogu da kažem da me je prizvala jugonostalgija, ali je svakako dobro da se prisetimo nekih lepih vremena - kaže nam Miloš, nekadašnji Titov pionir, dok s prijateljima ispred kafane sa imenom bivše države pripomaže da pasulj s rebarcima, slaninom i butkicama ne zagori.
Dvoje mladih Beograđana Maja i Slaven, oboje dvadesetpetogodišnjaci, uživaju u već poznatom ambijentu u kojem je svaki kutak popunjen simbolima i znamenjima države koja je nestala pre četvrt veka.
- Jeste da smo se rodili u godini kada se ta država raspala, ali to ne znači da nismo želeli da o njoj nešto saznamo - kažu nam. - Očigledno da se u njoj opuštenije živelo, a nama su zanimljivi događaji i datumi koji na nju podsećaju. Interesantna nam je i ova ikonografija, koju možete videti tek na nekoliko mesta u gradu.
Mladi su podizali atmosferu i u "Korčaginu". Za njihovim stolom nije bilo slobodnog mesta. Najgovorljiviji bio je Adam, student menadžmenta. Kaže da je stasavao uz igrane i dokumentarne filmove iz doba Titove Juge.
- Shvatio sam da je to bila jedna moćna država, uređenog sistema koji nam daje i svoje pouke - priča nam Adam.
Nedaleko od mlade družine, sedelo je petnaestak vrlo raspoloženih sredovečnih ljudi koji pamte život "od Vardara do Triglava".
- Toj državi sam, zaista, osećao pripadnost, ali se nikada nisam odrekao svoje nacije - govori nam profesor Petar Đurđević. - Radio sam, stvarao i živeo u jednoj moćnoj zajednici...

- Okupljamo se mi i u većem broju, na primer za 25. maj - drugari iz studentskih dana, sa omladinskih radnih akcija, ali i danas je važno okupljanje. Sećamo se lepog, ali ne možemo da se ne podsetimo i tragičnog razlaza. Uveren sam da će vreme učiniti svoje. 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.