PropellerAds

субота, 7. јануар 2017.

CIA objavila tajne mape: Nadgledali Jugoslaviju, Rusiju, Vatikan...

Kako bi obeležili 75 godina kartografskog odeljenja, američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti i objavila veliki broj mapa iz perioda od četrdesetih godina prošlog veka do danas



Tokom poslednjih nekoliko godina, CIA i druge obaveštajne agencije oslanjaju se više na digitalne mape i satelitske snimke, nego prethodnih decenija, kada su geografi i kartografi bili ključni za planiranje i izvođenje operacija širom sveta. Kako su ove mape za vojnike značile "život ili smrt", njihova apsolutna preciznost je predstavljala imperativ.

Kolekcija objavljenih mapa otkriva i kako su SAD nadzirale i gledale svet decenijama. Tokom četrdesetih, naglasak je na Nemačkoj i Pacifiku, odnosno Japanu. Nakon Drugog svetskog rata, pažnja je preusmerena prema Sovetskom savezu, Vijetnamu i Bliskom istoku. 
Moglo bi se reći da su ove mape imale važnu ulogu u oblikovanju politike i istorije 20. veka. 
Celu galeriju objavljenih mapa možete pogledati na profilu CIA na Flickru, a kao što možete videti, devedesetih i osamdesetih CIA je pomno posmatrala Jugoslaviju i njene tadašnje republike.


2 коментара:

  1. Kako bi obeležili 75 godina kartografskog odeljenja, američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti i objavila veliki broj mapa iz perioda od četrdesetih godina prošlog veka do danas

    ОдговориИзбриши
  2. Jedna od najvećih aktivnosti koje ova zločinačka organizacija praktikuje je upravo ŠPIJUNAŽA

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.