PropellerAds

понедељак, 1. мај 2017.

VIDEO: POGLEDAJTE KAKO SE SLAVIO PRVI MAJ U TITOVOJ JUGOSLAVIJI

Na filmu je ovekovečena parada održana na trgu Maršala Tita u Skopju, povodom proslave Praznika rada 1. maj 1960. godine. 
Na paradi su učestvovali radni ljudi, trudbenici, omladinci i pioniri, predstavljajući svoja dostignuća


Во филмот е забележана парадата што се одржа на плоштадот Маршал Тито во Скопје, по повод прославата на празникот на трудот 1 Мај 1960 година. 



На парадата земаа учество работни луѓе, трудбеници, младина и пионери од целата република, претставувајќи ги своите достигнувања.




Неспоредливи разлики во вреднувањето на трудот на работниците има во периодот во Титова Југославија и потоа.
Договори на дело на неколку месеци, минимални плати кои не дозволуваат задоволување на основните месечни потреби, несоодветни работни и безбедносни услови и случаи на робовладетелски однос во кои на работниците не им се дозволува да одат до тоалет се само дел од секојдневието на работниците денеска.


Затоа зачудува што ниту синдикатите, ниту банана државичките настанати од големата СФРЈ веќе не му посветуваат никакво внимание на 1. Мај, туку напротив партнерски работат на се поголемо ограничување на правата на работниците.



Видеото на Вардар филм од 1960 година покажува со каков жар се прославувал овој празник, и како тоа влијаело врз продуктивноста на работниците и нивната љубов кон работата.




1 коментар:

  1. Na filmu je ovekovečena parada održana na trgu Maršala Tita u Skopju, povodom proslave Praznika rada 1. maj 1960. godine.
    Na paradi su učestvovali radni ljudi, trudbenici, omladinci i pioniri, predstavljajući svoja dostignuća

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.