PropellerAds

петак, 4. март 2016.

TETA VEGETA: IZMISLILA JE NAJPOZNATIJI ZAČIN, ALI BILA JE I U ZATVORU

Profesorka Zlata Bartl, poznatija je kao “Teta Vegeta”, izumela je Jugoslovenski revolucinarni začin koji je svim kulinarima ulepšao i olakšao život. Međutim, postoje još neki detalji o njenom životu, koji su manje poznati.


Zlati Bartl su nakon Drugog svetskog rata sudile vlasti i izrečena joj je kazna od osam godina zatvora u zatvoru Zenica.




Profesorka Zlata Bartl, poznatija je kao “Teta Vegeta”, izumela je revolucinarni začin koji je svim kulinarima na ovom području ulepšao i olakšao život. Međutim, postoje još neki detalji o njenom životu, koji su manje poznati.
Ona je rođena u Docu kod Travnika 1920. godine i odrasla je u Sarajevu u građanskoj proodici. Kada je maturirala, otišla je na studije u Zagreb, gde je diplomirala hemiju, fiziku, matematiku i minerologiju.
Njena prijateljica je iz Francuske donela supu iz kesice, pa je tako pokrenula Zlatu da osmisli i da najsavremenije tehnologije dehidriranja i pakovanja spoji sa ukusima iz detinjstva.
Radila je kao hemičarka u fabrici “Podravka” u Koprivnici gde se bavila istraživanjem procesa dehidratacije povrća. Na njenu inicijativu je 1957. godine počela da se proizvodi supa u kesici, a 1959. godine su proizvedeni prvi kilogrami začina “Vegete”.
U Koprivnici je provela skoro ceo svoj život i tamo je dobila status počasne građanke. Preminula je u penzionerskom domu u ovom gradu 2008. godine.
Inače, nakon Drugog svetskog rata sudile su joj vlasti i izrečena joj je kazna od osam godina zatvora u zatvoru Zenica. Zamerali su joj da je pripadala Ustaškom pokretu i da je učenice gimnazije vodile na izlet u Rim. U zeničkom zatvoru obolela je od tuberkuloze kičme, pa joj je kazna umanjena.
Na slobodi je zarađivala podučavajući strane jezike, i to dok je ležala u gipsu. Nije se preterano nadala stalnom zaposlenju, imajući u vidu zatvorsku kaznu i prošlost koja ju je obeležila u očima tadašnje vlasti. Kad se javila na oglas Podravke, nije se previše nadala, ali dobila je poslovnu priliku koja ju je vinula među velikane.
Dobila je brojne nagrade, između ostalog Nagradu za tehničku kulturu Hrvatske 1985. godine, Spomenicu Podravke za životno delo 1987. godine, Status počasne građanke Koprivnice, Odlikovanje predsednika Republike Hrvatske Redom Danice s likom Nikole Tesle.

1 коментар:

  1. PROFESORKA ZLATA BARTL, POZNATIJA JE KAO “TETA VEGETA”, IZUMELA JE REVOLUCINARNI ZAČIN KOJI JE SVIM KULINARIMA NA OVOM PODRUČJU ULEPŠAO I OLAKŠAO ŽIVOT.
    MEĐUTIM, POSTOJE JOŠ NEKI DETALJI O NJENOM ŽIVOTU, KOJI SU MANJE POZNATI...

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.