PropellerAds

субота, 12. март 2016.

ШТА СВЕ НИСУ ПОКУШАЛИ – НИШТА НИСУ МОГЛИ: Најмонструознији планови ЦИА-е за убиство Кастра

ВАШИНГТОН – ЦИА је наводно имала више монструозних планова за убиство Фидела Кастра, али један од најчуднијих био је онај који је укључивао гљивице, бактерије и ронилачко одело.


Америчка архива за националну безбедност објавила је информације да је Вашингтон покушао да убије Кастра тако што су му туберкулозом инфицирали ронилачко одело.
Архив наводи како је америчка влада контактирала адвоката Џејмса Донована да преговара са Кастром. ЦИА је веровала да ће моћи да искористи Донованову повезаност с кубанским лидером како би убила Кастра, наводи „Express.hr“, а преносе „Независне“.
Направљен је тајни план, да приликом преговора са Кастром, Донован Кастру преда поклон, с обзиром на то да су обојица волели роњење. Међутим, Донован није ни знао за овај опаки план и да су одело и боце за дисање заражени гљивицама и опасним бактеријама.

План је пропао када је Милан Мисковски, адвокат ЦИА-е, рекао Доновану да провери да неко није „чачкао“ по оделима.
Кастро и Донован састали су се 1963. године и амерички адвокат је предао дар кубанском лидеру. Ронилачка опрема није била заражена захваљујући савету Мисковског. Постојало је пуно завера како да се убије Кастро, а једна од најпознатијих је и цигара која би експлодирала чим би је Кастро запалио.
Како су осим цигара његова велика страст били и шејкови од јагоде, постојала је и идеја да га отрују.

Претпоставља се да је последњи покушај ликвидације Кастра требало да буде 2000. године када је испланиран бомбашки напад на дворану у Панами у којој је Кастро требало да одржи говор. Иначе, лик Џејмса Донована појавио се и на филму, и то у великом хиту „Мост шпијуна“, а тумачио га је Том Хаекс.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.