PropellerAds

среда, 1. јун 2016.

NA DANAŠNJI DAN 01.06.36. JE ROĐEN VELIKI JUGOSLOVENSKI GLUMAC BEKIM FEHMIU

Na današnji dan, 1. juna 1936. godine, u Sarajevu je rođen jedan od najvećih glumaca Jugoslavije Bekim Fehmiu. Njegova porodica bila je iz Đakovice, ali su živjeli i radili još u Skadru i Prizrenu. Fakultet dramskih umjetnosti diplomirao završio je i diplomirao u Beogradu. Na filmu je debitovao početkom pedesetih godina, a brilijirao je u “Skupljačima perja” gdje je igrao Belog Boru.



Fehmiu je bio velika zvijezda filma, pojava nad pojavama, isticali su filmski kritičari, a uspješnu karijeru ostvario je i sa italijanskom produkcijom, ostvarjući tako sardanju sa Džonom Hjustonom, Irenom Papas, Avom Gardner i mnogim poznatim filmskim zvijezdama tog vremena. Zbog toga se pojavio i u jednom američkom filmu.



Bekim je imao šarolik filmski opus, ali je najviše bio angažovan na čvrstim, karakternim ulogama kakve je nosilo njegovo lice, tako da se uglavnom pojavljivao u ostvarenjima koja su nosila pečat, glumačku snagu…Bekim je igrao od početka pedestih i do 1987. godine, odnsono 1998., ostavrio je tek 41 filmsku ulogu, ali je uprkos tom relativno malom broju, postao jedan od najpopularnijih i najistaknutijih glumaca kod nas i u regionu.



Život je okončao u svom stanu u Beogradu, izvršivši samoubistvo hicem iz pištolja 2010. godine. Bio je oženjen glumicom Brankom Petrić sa kojom je dobio dva sina Uliksa i Hedona. I danas se gledaju filmovi i TV serije u kojima je glumio, kao što su Homerova „Odiseja“ sa Irenom Papas, „Avanturisti“ Harolda Robinsa, „Dezerter“, gde je igrao sa Džonom Hjustonom, „Dozvola za ubistvo“ sa Avom Gardner, „Libera, ljubavi moja“ sa Klaudijom Kardinale…Igrao je uglavnom glavne uloge.


Dešavanja na tlu bivše Jugoslavije, ratovi i raspad, kažu upućeni, duboko su uticali na njega da se povuče još više u sebe i u svoj dom gdje je živio sa suprugom. Teško je podnio raspad Jugoslavije i neki navode da je to uveliko doprinijelo njogovoj odluci da 15 godina kasnije na takav način okonča svoj život.

1 коментар:

  1. Dešavanja na tlu SFRJ, ratovi i raspad, duboko su uticali na njega da se povuče još više u sebe i u svoj dom gdje je živio sa suprugom. Teško je podnio raspad Jugoslavije i neki navode da je to uveliko doprinijelo njogovoj odluci da na takav način okonča svoj život.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.