PropellerAds

субота, 11. јун 2016.

OD INDIJE DO BRAZILA DRUG TITO JE I DANAS VELIKA SILA !

ŽIV JE TITO, UMRO NIJE - Tome svedoče ulice i trgovi u čak 10 zemalja širom planete, koji i danas nose ime po Josipu Brozu Titu, skoro 90 ulica!





Da je duh najvećeg sina Jugoslovenskih naroda i narodnosti i te kako živ svedoče znamenja njemu u čast koja su opstala više decenija nakon njegovog odlaska.
U Sloveniji zabranjen
U Sloveniji je ustavni sud 2011. doneo odluku o zabrani korišćenja Titovog imena u imenima gradskih trgova i ulica, suprotno plebiscitarnoj volji slovenačkih stanovnika.
Reč je o 17 ulica, od kojih se čak sedam nalazi u Italiji, a kada na to dodamo preko 70 njih koje se prostiru u državama SFRJ, dolazimo do toga da na svetu postoji skoro 90 maršalovih ulica.
Očigledno je zbog čega građani Srbije i regiona žive na adresama sa imenom našeg nekadašnjeg zajedničkog predsednika, ali zanimljiva je činjenica koliko ga danas države u Africi (Etiopija, Egipat, Tunis, Angola, Gana), Aziji (Indija) i Južnoj Americi (Brazil) poštuju.

Istoričar Predrag Marković podseća da je Tito bio veliki međunarodni vođa kojeg su mnogi narodi izvan Evrope izuzetno cenili.
- Josip Broz je bio simbol borbe malih naroda za nezavisnost. Tako da su u mnogim zemljama Latinske Amerike, Afrike i Azije njega doživljavali kao vođu Pokreta nesvrstanih, koji je u makroteoriji bio pokret za nezavisnost i slobodu malih zemalja. Tada smo imali odlične odnose sa svim tim zemljama, čije ulice danas nose njegovo ime. Angoli smo, na primer, pomogli da pobedi ta njihova narodno oslobodilačka vojska.

Što se Egipta i Indije tiče, Tito je bio deo čuvene trojke koju su činili Nehru Džavaharlal (prvi indijski premijer), Gamal Abdel Naser (egipatski predsednik) i on. Oni su bili najbliži saradnici kada su osnivali Pokret nesvrstanih - navodi Marković i dodaje da je u Brazilu Tito bio simbol borbe protiv imperijalizma.

Pored ulica, po drugu Titu se zove i vrh na Šar-planini u Makedoniji (Titov vrh), trg u Moskvi, ali i asteroid (1550 Tito), kojeg je 1937. godine otkrio čuveni srpski astronom Milorad B. Protić.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.