PropellerAds

среда, 28. октобар 2015.

TITO JE ZNAO ŠTA RADI I BBC: Imao svoje špijune i u britanskom javnom emiteru!

Grupa doušnika, koje je instruirala Titova obavještajna policija UDBA, infiltrirala se pedesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća u BBC, otkrivaju dokumenti nedavno objavljeni u Sloveniji.


Njihov zadatak je bio prikupljanje informacija o svojim jugoslavenskim i britanskim kolegama, kao i o jugoslavenskim disidentima koji su emigrirali u Britaniju.
Jedan od špijuna, bio je Slovenac Mitja Meršol, koji je u UDBI imao pseudonim ‘Lingvist’, prenosi The Sunday Times. Meršol je sedamdesetih godina radio kao spiker na BBC-u u ogranku na slovenskom jeziku, a danas je član slovenskog.


– Iako se BBC predstavlja kao apolitična služba, riječ je o efikasnom mehanizmu britanske indoktrinacije i obavještajne službe, navodi se u jednom od dokumenata UDBE.
Dokumenti također otkrivaju da je Meršol, kako piše list, od UDBE dobio specijalnu kameru da bi snimao dokumente te da je bio obučen za korištenje šifriranog pisma.
Meršol je izvještaje slao dva puta mjesečno, ali mu je naređeno da informacije o izvjesnoj grupi političkih emigranata povezanih s tajnom ‘Mediteranskom akcijom’, čija priroda nije poznata, šalje odmah. U dokumentima se navodi da je Meršol, koji je stekao povjerenje
kolega i emigranata, izvještavao o ‘kovanju zavjera protiv komunizma’, ali i njihovom ljubavnom životu, pa i tko se od njih nalazi na platnom spisku Scotland Yarda.
Zamalo razotkriven
Jednom prilikom, ‘Lingvist’ je zamalo bio razotkriven, nakon što je podnio izvještaj o večeri koju je priredila 25-godišnja Jugoslavenka, zaposlena u BBC-u. Mlada žena se, navodno, naročito zbližila s jednim od gostiju, desničarskim emigrantom, a kada su poslije toga njezini roditelji u Beogradu bili uhićeni, ona se zbog toga ljutito požalila Meršolu i nedvosmisleno ga je osumnjičila.


To je navelo njegove nalogodavce, piše list, da svoje kolege u beogradskoj policiji zamole da više ne uhićuju njezine roditelje ako ne žele da njihov agent bude razotkriven.
Meršol je prošlog tjedna izjavio da je radio tako da ‘nikome ne naškodi’.
– Čovjek u životu radi mnoge stvari. Svatko prosuđuje o svojim postupcima, a ja sam ispod onoga što je bilo prije 40 godina odavno podvukao crtu. U to vrijeme smo živjeli u jednoj drugačijoj zemlji, sa drugačijim sistemom i pod drugačijim okolnostima, rekao je Meršol.

1 коментар:

  1. Grupa Jugoslovenskih vrhunskih tajnih agenata infiltrirala se pedesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća u BBC, otkrivaju dokumenti nedavno objavljeni u Sloveniji

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.