PropellerAds

уторак, 27. октобар 2015.

VIDEO: TV serija i film - Salaš u Malom Ritu

Salaš u Malom Ritu je jugoslovenska televizijska serija, prvi put emitovana na Televiziji Beograd 1975. godine. Serija prati avanture dečaka Milana Maljevića (Slavko Štimac) za vreme Drugog svetskog rata. Nastala je po istoimenoj knjizi Arsena Diklića. Od delova serije montirana su dva televizijska filma, Salaš u Malom Ritu i Zimovanje u Jakobsfeldu.


Radnja serije se dešava u izmišljenom banatskom selu Mali Rit za vreme tokom Drugog svetskog rata. Mali Rit je naizgled mirno banatsko selo, čiji stanovnici ne pružaju otpor nemačkoj okupaciji. Zapravo, Partizani se uzdržavaju od napada na selo, koje koriste kao tajnu bazu, da ne bi privukli pažnju Nemaca.


Ipak, idilu tokom okupacije, koju sa vremena na vreme kvari narednik Riđi, narušava događaj u susednom selu, kada su partizani zapalili žito namenjeno Nemačkoj. Manšaftovci sprovode taoce iz susednog sela kroz Mali Rit. Vasa, najbolji drug i komšija Milana Maljevića, ogorčen što niko ne pruža bilo kakav otpor Nemcima, daje vodu taocima, zbog čega dobija batine od Riđeg. Da bi se osvetio za batine i poniženje, Vasa je odlučio da zapali žito namenjeno slanju u Nemačku, nadajući se da će vojnici koji su ga tukli biti kažnjeni.

U drugoj celini serije, Milan je među partizanima, koji se spremaju da pređu Dunav kako bi prezimili. Ne želeći da sa sobom povedu Milana i izlože opasnosti, partizanski komandir šalje Milana i buntovnog tinejdžera Rašu sa „specijalnim“ zadatkom da prezime kod svoje kuće. Na putu se Raša razboli, a Milan odlazi u susedno folksdojčersko selo Jakobsfeld. Tu nalazi posao kao sluga uglednog domaćina Jakoba Jeriha. Milan preko noći odlazi u kolibu gde je sakrio Rašu, donoseći mu hranu, a kasnije ga krije u štali Jakoba Jeriha. Jerih postepeno zavoljava Milana, i planira da ga usvoji, pod uslovom da zaboravi na svoje poreklo. U međuvremenu, Šlog, partizanski ilegalac iz grada saznaje da se u Jakobsfeldu nalazi odbegli Raša, i odlučuje da ga izbavi na svoju ruku.

Salaš u Malom Ritu
Žanrdrama
ratni
FormatTelevizijska serija
Izdavačka kućaTelevizija Beograd
ScenaristaArsen Diklić
Branko Bauer
RežiserBranko Bauer
UlogeSlavko Štimac
Miodrag Radovanović
Slobodan Perović
Miroljub Lešo
Svetislav Goncić
Milivoje Tomić
Pavle Vuisić
Renata Ulmanski
Ivan Jagodić
Zemlja porekla Jugoslavija
Jeziksrpski
nemački
Broj epizoda13
Produkcija
LokacijaBeograd
ProdukcijaRTV Beograd
DistributerRTV Beograd
Emitovanje
Prvo prikazivanje1975.
Spoljašnje veze
IMDb profil

Muzičku temu Ja sam rođen tamo na salašu izvode Miomir Petrović i Dragan Mirković:


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.