PropellerAds

понедељак, 22. фебруар 2016.

BANKARI ŠOKIRANI, GRAĐANI ODUŠEVLJENI: Poljska uvela porez bankama - Dobijeni novac ide za decu!

Poljska je napravila svojevsrnu ekonomsku revoluciju tvrde pojedini stručnjaci kada je odobrila zakon po kojem će se uvesti porez na sve finansijske institucije
Banke i osiguravajuća društva od ove godine plaćaće 0,44 odsto poreza na aktivu, što će poljskom budžetu doneti 4,4 milijarde zlota godišnje, odnosno 1,1 milijardu dolara, što odgovara procentu od 32 odsto godišnje zarade banaka u periodu od januara do oktobra 2015. godine.
Od tog novca finansiraće se subvencije za decu Poljske.
Poljski građani su oduševljeni, a bankari naravno negoduju i tvrde da bi taj novi porez mogao da zaustavi rast kreditnih plasmana.
S druge strane pojedini tvrde da novi kontroverzni porez u Poljskoj koji se uvodi bankama predstavlja pretnju ne samo za bankarski sektor, već i za celokupan ekonomski rast ove članice EU.
"Novi porez može da ugrozi rast kreditiranja, jer smanjuje akumulaciju kapitala banaka, što će se negativno odraziti na ekonomiju Poljske, rezultirajući sporijim tempom rasta bruto domaćeg proizvoda", upozorila je američka rejting agencija Mudis, a prenosi agencija Frans pres.
Agencija za rejting je, takođe, upozorila da će "pad neto profita umanjiti i sposobnost banaka da apsorbuju šokove".

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.