PropellerAds

среда, 24. фебруар 2016.

OVOGA U SFRJ NIJE BILO: ŠIPAD KOMERC IDE U STEČAJ

Juče je pred Općinskim sudom u Sarajevu održana rasprava po prijedlogu "Šipad“ d.d. Sarajevo radi otvaranja stečajnog postupka nad „Šipad Komercom“ d.d. Sarajevo zbog nelikvidnosti, neposlovanja i velikih zakonskih obaveza koje ovo pravno lice tokom niza godina izbjegava izvršavati, a kojim činom pravi štetu ne samo povjerocima, pokretačima nego i zaposlenicima, odnosno i radnicima.



Prikupljeni su brojni materijalni dokazi koji u velikoj mjeri govore da postoji velika mogućnost da će ovo pravno lice otići pod stečaj.
Opće je poznato da je i država kroz neplaćanje poreza, doprinosa, indirektnih poreza i ostalih obaveza, koje je po zakonu dužno plaćati svako pravno lice, oštećena za višemilionski iznos.
Također, prema istim saznanjima ovo pravno lice već duži niz godina ne posluje i ne posjeduje aktivne bankovne račune, a između ostalog, i ne raspolaže bilo kakvom imovinom u svom vlasništvu nego fiktivno radi preko tek osnovane firme "Šipad Komerc namještaj“ d.o.o. Sarajevo.
Po dokumentaciji "Šipad Komerc“ d.d. je nezakonito upisan kao d.d. u Registar Općinskog suda u Sarajevu 1996. godine po prijedlogu Hamze Kazazgića, a bez uplaćenog osnivačkog kapitala i bez osnivača, nepoštujući Zakon o privrednim društvima koji je bio na snazi.
Od tada do danas se lažno predstavljaju, posluju i obmanjuju pravosudne organe u BiH i ex - Jugoslaviji, te na taj način nanose štetu i sebi i drugim i pribavljaju protivpravnu imovinsku korist.
Po našim saznanjima KS je upoznat za podbilans za imovinu u Srbiji koja je bila i predmet rasparave i na Skupštini KS jer se radi o imovini cirka 100 milona KM koju je prodao "Šipad Komerc“ d.d. Sarajevo, a koja nije bila predmet privatizacije, a za što su Vlada KS i Pravobranilaštvo KS bili dužni da stanu u zaštitu svoje imovine i pokrenu pravne radnje protiv nezakonitog otuđenja imovine građana Sarajeva.
KS i Vlada KS su i pored upozorenja Agencije za privatizaciju KS i Pravobranilaštva KS prećutno dozvolili pomenutu nezakonitu radnju.
Samim nečinjenjem su omogućili nezakonito prisvajanje imovine KS a samim tim što su na mjesto direktora Agencije za privatizaciju KS postavili bivšeg izvršnog direktora "Šipad Komerca“ d.d. koji je bio jedan od učesnika nezakonitih radnji, te se postavlja pitanje da li je to sve smišljeno urađeno da bi se prikrila i uništila dokumentacija u KS, a za što su bile nadležne institucije da ispitaju.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.