PropellerAds

недеља, 28. фебруар 2016.

DRUGARICA JOVANKA JE BILA ISPRED SVOG VREMENA - Prvi deo

PREDIVNA POJAVA - Njena crna kosa u punđi, prelepe toalete, širok osmeh i otvoren karakter ostavili su utisak na brojne državnike, istoričare, pisce i umetnike sa kojima se Jovanka sretala kao supruga Josipa Broza Tita

Jovanka Broz rođena je 7. decembra 1924, u porodici Budisavljević, u 
Oboje dočekali duboku starost
Jovanka je i pored teškog života preminula u 89. godini, dok je Josip Broz preminuo nepuna tri dana pre no što je trebalo da napuni 88 godina i uđe u 89.
zaseoku Pećane kod Korenice u Lici, u tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Selila se jednom iz Like u Beograd, ali je zato promenila osam država, koliko ih je formirano tokom 20. i početkom 21. veka na ovim prostorima.



Prateći Tita na njegovim državnim putovanjima, Jovanka se srela i sa brojnim, sada već istorijskim ličnostima. Među njima su i Vinston Čerčil, kraljica Elizabeta Druga, car Hajle Selasije, vođe nesvrstanih Gandi, Nehru, Naser... Takođe i dvojica američkih predsednika Džon F. Kenedi i Ričard Nikson. Njena pojava je uvek odisala elegancijom, dok su njen širok osmeh i iskren karakter ostali njen zaštitni znak.
NOB i poznanstvo sa Titom


Mlada Jovanka Broz
Imala je svega 17 godina kada je stupila u Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). U NOB-u je učestvovala od 1941. godine, a gotovo cela njena porodica stradala je pod okupacijom nacista. U Drugom svetskom ratu preživela je ranjavanje u nogu i tifus, a iz rata je izašla kao dobitnik dva ordena za hrabrost, major JNA i nosilac Partizanske spomenice 1941.
Josipa Broza Tita, svoju najveću ljubav i čoveka kojeg je, kako svedoče njeni najmiliji, obožavala do poslednjeg trenutka, upoznala je prilikom nemačkog desanta na Drvar 1944. godine, gde se našla kao pripadnica Šeste ličke. Krajem rata i četrdesetih godina prošlog veka, počela je da radi kod Tita i bila je glavna domaćica vile u Užičkoj 15.

„Uvek je držala do sebe. Farbala je kosu u crno i doterivala se koliko je mogla“, ispričala je Jovankina rođaka M. P. iz Grocke, dodajući da Jovanka nikoga, pa ni najbliže, nije želela da opterećuje svojim mukama: „Takva je ona. Često je znala da u šali kaže: 
‚Neće nam biti ništa, mi smo tvrdoglave Ličanke.’” 
Ašok Murti, jedan od vodećih stilista javne scene Srbije, ukazuje za da je prva dama SFRJ u mnogo čemu bila ispred svog vremena.
JOVANKA I KASTRO

1 коментар:

  1. PREDIVNA POJAVA - Njena crna kosa u punđi, prelepe toalete, širok osmeh i otvoren karakter ostavili su utisak na brojne državnike, istoričare, pisce i umetnike sa kojima se Jovanka sretala kao supruga Josipa Broza Tita

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.