PropellerAds

понедељак, 2. новембар 2015.

BIOGRAFIJA: Glumac Boris Dvornik

Boris Dvornik je bio jedan od najpoznatijih Jugoslovenskih glumaca, reditelj i scenarista. Radio je sa podjednakim uspehom i na filmu i u pozorištu, a znao je i da zapeva…



Datum rođenja i životni put

Rođen je 16. aprila 1939. godine u Splitu. Otac mu je bio stolar, a Boris je svoj talenat za glumu pokazao vrlo rano, uspešno igrajući u školskim predstavama. Nakon završene srednje škole za električara, završio je i Srednju glumačku školu u Novom Sadu, a zatim i Kazališnu akademiju u Zagrebu.
Između šezdesetih i osamdesetih godine prošlog veka je, uz Milenu Dravić, Batu Živojinovića i Ljubišu Samardžića, bio pozorišna, filmska i televizijska zvezda Jugoslavije.
Boris Dvornik je umro od srčanog udara u noći između 23. i 24. marta 2008. godine u svom domu u Splitu.

Filmovi, serije i značajne uloge

Prvu filmsku ulogu dobio je 1960. godine u ostvarenju Franca Štiglica “Deveti krug”, koje je govorilo o holokaustu. Zatim su došli filmovi “Martin u oblacima”, “Da li je umro dobar čovjek?”, “Medaljon sa tri srca”, “Prekobrojna”, “Sjenka slave”, “Licem u lice”, “Radopolje”, “Zemljaci”, “Lito vilovito”, “Svanuće”, “Čovek nije tica”, “Čovik od svita”, “Konjuh planinom”, “Bitka na Neretvi”, “Događaj”, “Ljubav i poneka psovka”. Za ulogeu filmovima “Most” i “Kad čuješ zvona” nagrađen je Zlatnom arenom na Pulskom filmskom festivalu 1969. godine. Nakon toga slede uloge u “Babljem letu” “Družbi Pere Kvržice”, “Život je masovna pojava”. Srebrnu arenu u Puli dobio je za filmove “Opklada” i “U gori raste zelen bor” 1971. godine. Slede “Lov na jelene”, “Tragovi crne devojke”, “Sutjeska”, “Živjeti od ljubavi”, “Crveni udar”, “Derviš i smrt”, “Hitler iz našeg sokaka”, “Hajdučka vremena”, “Letači velikog neba”, “Okupacija u 26 slika”, “Povratak”, “Kiklop”, “Moj tata na određeno vreme”, “Servantes iz Malog mista”, “Pismo glava”, “Tajna starog tavana”, “Horvatov izbor”, “Od petka do petka”, “Marjuča ili smrt”, “Tesna koža 2”, “Špijun na štiklama”, “Karneval, anđeo i prah”, “Tajna starog mlina”, “Nausikaja”, “Transatlantik”, “Kanjon opasnih igara”, “Poslednja volja”, “Doktor ludosti”, “Duga mračna noć”.

Naročitu popularnost glumac Boris Dvornik stekao je glumeći u popularnim serijama “Letovi koji se pamte”, “Naše malo misto”, “Čovik i po”, “Kapelski kresovi”, “Užička republika”, “Velo misto”, “Putovanje u Vučjak”, “Hokejaši”, “Zagrljaj”, “Bolji život”, “Neuništivi”, “Viza za budućnost”, “Duga mračna noć”.
Nakon 1980. godine Boris Dvorik je uglavnom radio u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.
Poslednjih godina života, radio je na projektu “Balade o glumcu”, dokumentarnoj seriji koja bi opisala čitav njegov život. Scenario je pisao pet godina i planirao je da snima na svim mestima koja su bila važna za njegovu karijeru, širom bivše Jugoslavije. Na žalost, smrt je bila brža, pa je uspeo da snimi samo pilot – epizodu.

Porodica – supruga, deca i unuci

Boris Dvornik je više od 40 godina bio u braku sa Dijanom, koju je sreo na splitskoj pijaci, kad joj je bilo samo 16 godina. Venčali su se posle dvoipogodišnje veze, čim je Dijana postala punoletna. Njihovi sinovi Dean i Dino postali su muzičari. Podarili su im petoro unučadi – Dino ima ćerku Ellu, a Dean iz prvog braka ima ćerku Deu, iz drugog braka Borisa i Arianu, a iz trećeg ćerku Andreu. Mlađi Borisov i Dijanin sin, Dino, umro je iste godine kad i njegov otac, samo nekoliko meseci kasnije.

Iako je poslednjih godina života ušao u politiku, ubrzo se pokajao shvativši da to nije za njega. Legendarni citati iz serije “Velo misto”, koje izgovara Boris Dvornik glase “Neću politiku u svoju butigu!” i “Evo, ja iz ove svoje butige nisan maka, a čet´ri san države promenija.” To su i danas aktuelne rečenice koje pokazuju da politici nije mesto u porodici i privatnim životima, kao i to da se situacija na ovim našim prostorima nikada sasvim ne menja…

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.