PropellerAds

понедељак, 9. новембар 2015.

VIDEO - ŠESTA LIČKA VERNA DO GROBA: Ko su hrabri saborci Jovanke Broz?

Veza Šeste ličke proleterske divizije i prve i jedine dame SFRJ datira još iz 1944. godine i čuvenog Desanta na Drvar, kada su Ličani herojski spasili voljenog maršala




LIČANI VERNI DO GROBA! Jovanku Budisavljević Broz na večni počinak uz pesmu “Bela ćao”, pored mnogobrojnih prijatelja i rodbine, ispratili su i njeni sabornici iz Šeste ličke proleterske divizije, koji su i nakon toliko godina ostali verni svojoj Joki.
Pripadnici Šeste ličke proleterske divizije došli su ispred Kuće cveća da odaju počast “ratnoj drugarici” i bili su posmrtna straža pored kovčega.

– Ličani i Šesta lička spasili su Tita u Drvaru, a drugarica Jovanka je kao Ličanka uvek tesno bila povezana s ovom jedinicom. Ona je velika žena i moj ratni saborac i kao takvu sam došao da je ispratim. Uvek sam joj bio odan, jer znam šta je ona za nas Ličane značila – kaže R. Rajić (87), borac ove slavne divizije.
Prema dokumentima nastalim u toku rata (izveštaji o brojnom i nacionalnom sastavu partizana), objavljenim nakon rata u Zborniku dokumenata, tom V, knjiga 30, nacionalni sastav divizija nastalih na tlu Hrvatske kaže se da je “Šesta lička bila sastavljena uglavnom od Srba, a njih je u toj jedinici bilo čak 96 odsto”.
Mnogi komunistički lideri plašili su se veze Jovanke Broz i srpskih generala iz Like, a trn u oku im je bio Đoko Jovanić, pa su Stane Dolanc i Nikola Ljubičić, prema tvrdnjama same Jovanke, izmislili da njih dvoje organizuju puč i prevrat u SFRJ.
U pripremanje puča, prema nezvaničnoj verziji, zajedno s Jovankom Broz bio je umešan general Đoko Jovanić, koji je bio njen ratni komandant i zemljak, Ličanin.
Da je “lička veza” uvek bila jaka u SFRJ govori u prilog i činjenica da je Jovanku Broz u “Maršalat” Titu lično doveo Aleksandar Ranković na preporuku generala Đoke Jovanića.

O Jovanki Broz i njenoj vezi s Ličanima, državne Službe bezbednosti vodile su tajni dokument, s kojim je bilo upoznato i Predsedništvo SFRJ, a nazvan je prosto “Analiza”, tvrdi za naš portal jedan od bivših članova Kontraobaveštajne službe (ime poznato redakciji).
– “Analiza” nabraja suštinu i genezu Jovankinog sukoba s većinom u partijskom i državnom vrhu, pogotovo s trojkom Ljubičić – Dolanc – Stambolić. Reč je o knjizi od 212 stranica s dva priloga od 15 i 5 stranica. U tom dokumentu članovi ondašnjeg Predsedništva SFRJ, rukovodioci Jugoslavije duže ili kraće vreme i posle Titove smrti, na Jovanku Broz bacali su se blatom – tvrdi on.
Poslednju počast Jovanki došla je da oda i Joka Raišić, pukovnik u penziji, koja ima 91 godinu, a na grudima je ponosno nosila ordenje koje je dobila u ratu. Ona Jovanku zna iz partizanskih dana.
– Bile smo u istoj diviziji, a kako su zahtevali uslovi premeštali su nas iz brigade u brigadu, sretale smo se, ali nije bilo puno vremena za druženje – priseća se ratnih dana Raišić.
Jovanka je, dodaje, bila prava lepotica, a pamtiće je kao veselu, hrabru i posebno brižnu za ranjene drugove.

Nekadašnji šef Udbe Jovo Kapičić kaže da je nekoliko ljudi koji su verovali da Tito neće dugo živeti gledalo u Jovanki opasnost.
– Jovanka je svojim poreklom bila vezana za određene generale JNA, poput Đoke Jovanića i drugih, koji su mogli da izvedu puč i dovedu je na vlast. Bila je poštovana kao borac, član Vrhovne komande, ali i kao supruga jednog velikana. Samim tim, smatrali su da bi Jovanka posle Titove smrti mogla da preuzme vlast, a bilo je takvih primera da su posle smrti državnika na vlast dolazile ćerke ili žene, i to u zemljama s kojima smo bili bliski. Indira Gandi je tako došla na vlast u Indiji – priča Kapičić.

Saborci o Jovanki Broz VIDEO:


Jovanka Budisavljević je rođena 7. decembra 1924. selu Pećanima u Lici, od oca Miće i majke Milice kao drugo dete u porodici. Sa 17 godina je stupila u Savez komunističke omladine Jugoslavije.
Godine 1943. tokom Drugog svetskog rata ranjena je u nogu i razbolela se od tifusa, a te godine joj je poginuo brat Maksim i umro otac.
U 21. godini je dobila dva “ordena za hrabrost”, a takođe je i nosilac Partizanske spomenice 1941.Josipa Broza Tita je upoznala prilikom nemačkog desanta na Drvar 1944. godine.







Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.