PropellerAds

уторак, 17. новембар 2015.

RUSKI GENERAL IVAŠOV: Planiranje razbijanja SFRJ počelo je 1985. godine

NATO je počeo planiranje operacije razbijanja SFRJ 1985. godine, a bombardovanje SR Jugoslavije bio je prvi pokušaj narušavanja uravnoteženog svetskog bezbednosnog sistema, izjavio je predsednik ruske Akademije za geopolitička pitanja Leonid Ivašov.


Ivašov, penzionisani ruski general – pukovnik, podsetio je da je Svetska banka sredinom osamdesetih godina prošlog veka razmatrala “iza zatvorenih vrata” šta da radi sa Jugoslavijom.

Ivašov je ukazao i na izjavu nekadašnjeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Zbignjeva Bžežinskog, koji je u to vreme govorio u zapadnim političkim krugovima da je komunizam propao i da je pravoslavno hrišćanstvo sledeće.
Ivašov je, o NATO bombardovanju Jugoslavije, rekao da je to bio prvi pokušaj razbijanja međunarodnog bezbednosnog sistema iz vremena stabilne ravnoteže moći između SAD i Sovjetskog Saveza.
On je istakao da je Amerika, posle raspada Sovjetskog Saveza, počela da narušava norme međunarodnog prava i principe Povelje UN.


– SAD su želele da stvore presedan za zaobilaženje ovih normi i principa da bi ostatku sveta nametnule svoja pravila i način ponašanja – rekao je Ivašov.

On je na okruglom stolu o bombardovanju SR Jugoslavije, koji je organizovala agencija RIA “Novosti”, istakao da Zapad, a prvenstveno SAD, nisu odobravali poteze SR Jugoslavije, a da je agresija koju je na tu zemlju izvršio NATO bila oblik kažnjavanja neposlušnog.

Ivašov veruje da su Amerikanci na osnovu tog “jugoslovenskog iskustva” formulisali opšte principe o intervencijama radi “stabilizovanja institucionalno slabih zemalja”.
Komentarišući dešavanja u Ukrajini, Ivašov je ocenio da SAD žele da odvoje Ukrajinu od Rusije i zavade narode ovih zemalja.

– Veoma je važno da se u Ukrajini spreči ponavljanje kampanje NATO protiv Jugoslavije – istakao je bivši zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane.

Ivašov je ocenio da je rusko rukovodstvo u Ukrajini, a posebno na Krimu, uradilo ono što je moralo, te dodao da je uveren da će Rusija biti uspešna u realizaciji svojih namera.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.