PropellerAds

недеља, 29. новембар 2015.

VIDEO: Evo kako su Jugosloveni slavili 29. NOVEMBAR - DAN REPUBLIKE

Današnji dan u SFRJ bio je veoma značajan, 29. novembar slavio se kao Dan Republike i bio je najveći državni praznik. 





Na ovaj divni dan, zvanično se obeležavala se godišnjica Drugog zasedanja AVNOJ-a 1943. godine, kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. novembra 1945. 
Krajem novembra 1943. godine u Jajce su stigle delegacije predstavnika naroda iz svih krajeva Jugoslavije. Na zasedanju, u lokalnom Domu kulture, bilo je prisutno 142 delegata. Predsedavao je predratni predsednik skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca doktor Ivan Ribar.
Odluke Drugog zasedanja AVNOJ-a pročitane su nešto pred ponoć 29. novembra, pa je taj datum uzet kao datum njihovog donošenja. AVNOJ je konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko telo Jugoslavije.


Temelji Jugoslavije bili su postavljeni u Jajcu, a ona je nakon Drugog svetskog rata, na čelu sa Josipom Brozom Titom, doživela uspon i bila je jedna od poštovanijih država u svetu.
Dan Republike se po pravilu praznovao dva dana, 29. i 30. novembra, a u glavnim gradovima tadašnjih republika bile su organizovane svečane akademije. Ulice su bile puste, uglavnom se proslavljao u porodičnoj atmosferi ili se odlazilo kod prijatelja.

Današnji klinci ne mogu ni da zamisle da se jedan državni praznik obeležavao gotovo u svakoj kući "od "Vardara pa do Triglava" i da je taj dan za mnoge bio poput slave. Ustajalo se rano, spremala se praznična trpeza, oblačila svečana odela... 
Proslavljao se dva neradna dana uz svečane akademije u glavnim gradovima republika jugoslovenske države, deljenje ordenja, počasne plotune. Praznik je pratila potpuna euforija. Svečarska atmosfera isijavala je na sve strane. Klicalo se doživotnom predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu, a on je sve pozdravljao u svom prepoznatljivom maniru, mahanjem ruke.
Danima uoči praznika kovali su se planovi, a pitanje "Šta ćeš za 29. (novembar)?" bilo je značajnije od onog za Novu godinu. Doduše, pitanje se uglavom odnosilo na to šta jedeš - prase, jagnje ili nešto treće.
Takođe su postojala druženja raznih udruženja, te su ovaj praznik mnogi od njih koristili da posete prijatelje u drugim republikama i da se opuste uz lov, ribolov, sport, pesmu, ili u nekoj od tada poznatih kafana.

"Francuzi su proglasili republiku kada su srusili Bastilju i ubili Luja i taj praznik slave kao dan republike i danas. 
Rusi isto slave dan republike kada su svrgnuli cara i carsku vlast. 
I mnogi evropski narodi slave svoj dan republike od dogadjaja od pre jedog ili dva veka kada su svrgnute monarhije. Kod nas je 29 NOVEMBRA 1943 godine na zasedanju u JAJCU od strane AVNOJA proglasena republika i svrgnuta monarhija. Tada je prestala da postoji Kraljevina Jugoslavija. Taj dan je zvanicni dan republike za sve republike koje su bile u kraljevini. 
Nasi novopeceni politicari od 1991 godine to ne priznaju jer ova zemlja pocinje da postoji od njih. Dan republike su nam oduzeli. Doveli su u zemlju naslednike kralja koji nas debelo kostaju, jer ne rade nista a mi ih finansiramo iz budzeta. Izmislili su nam nove praznike za koje i ne znamo. 
Ali nisu svesni da je narodno pamcenje duze od njihove vlasti i da mi nas dan republike necemo nikada zaboraviti. 
ZIVEO DAN REPUBLIKE FEDERATIVNE JUGOSLAVIJE. 
Kraljevi neka idu u istoriju."

Jugosloveni i dalje slave Dan republike

 VIDEO:





Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.