PropellerAds

уторак, 3. новембар 2015.

DA LI STE ČITALI STRIP "MIRKO I SLAVKO"?

Мирко и Славко је стрип о два дечакапартизанска курира, Мирку и Славку, који је излазио у едицији Никад робом издавачке куће Дечје новине из Горњег Милановца. Главни аутор „Мирка и Славка“ је био цртач Десимир Жижовић Буин, уз бројне сараднике. По стрипу је снимљен и истоимени дугометражни филм у режији Бранимира Торија Јанковића.



Југословенска народна армија оптужила је дотадашње стрипове за „антипатриотизам“, те је преко својих званичних новина упутила јавни позив за стрип који ће се бавити темама везаним за народноослободилачку борбу. Убрзо након тога, у издању Дечјих новина, појавио се стрип Мирко и Славко који ће касније бити назван „првим комунистичким блокбастером“. Стрип о дечацима-партизанима који се боре против „наивних и глупих Немаца“ убрзо је достигао тираж од око 200.000 примерака, након чега су се појавили и други стрипови који су се бавили тематиком везаном за догађаје из даље или ближе националне историје. Стрип Мирко и Славко био је толико популаран да издавач није могао да нађе довољно цртача како би задовољио захтеве публике.


Славко, пас Вучко и Мирко на промо разгледници „Дечјих новина“
Творац и главни цртач стрипа, Десимир Жижовић Буин, све је теже постизао да подмири захтеве масовне продукције па му у помоћ између осталих прискачу и Живорад Атанацковић, Бранко Плавшић, Никола Митровић Кокан и Ратомир Петровић. Према Кокановим речима, помоћни цртачи радили су огромну већину посла — позадину и све споредне ликове, док је Буин у кадрове доцртавао само ликове Мирка и Славка. О огромној популарности стрипа сведочи и податак да је то једини стрип на простору некадашње СФРЈ по коме је снимљен филм.


Популарност стрипа почела је да опада почетком '70-их година XX века.
  • Песма Америка и Енглеска (биће земља пролетерска) Рамба Амадеуса (на којој гостују Бора Ђорђевић и Мица Трофртаљка) почиње дијалогом: „Пази Мирко, метак!“ „Хвала ти, Славко! Спасио си ми живот!“.
  • Песма Ducka Diesel групе Monteniggers почиње стиховима: „Почетак! Пази Мирко метак! До сад је погађô, али ти си изузетак.




1 коментар:

  1. Мирко и Славко је стрип о два дечака, партизанска курира, Мирку и Славку, који је излазио у едицији Никад робом издавачке куће Дечје новине из Горњег Милановца. По стрипу је снимљен и истоимени дугометражни филм у режији Бранимира Торија Јанковића.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.