PropellerAds

недеља, 22. новембар 2015.

FOTO: Kako je Jugoslavija rušila američke avione, a Amerikanci dobijali po nosu

U leto 1946. godine, iznad Bleda u Sloveniji, letelice Jugoslovenske Armije su prisilno prizemljile jedan američki avion, a onda, 19. avgusta jedan i srušile. Nemački ratni zarobljenici koji su radili u okolini slovenačkog izletišta pomislili su da je izbio rat između SAD-a i FNRJ, jer akcija nije izgledala slučajno. 


TRSĆANSKA KRIZA, 1946.GODINA - Povodom sve ucestalijih saveznickih provokacija prodorima njihove avijacije na nasu teritoriju, Tito je naredio da se američki avioni pozovu na spuštanje na neki od naših aerodroma, a ako to odbiju - da se otvori vatra.




Prvi avion je pristao na spuštanje tek pošto je izrešetan mitraljezom - tom je prilikom ranjen turski vojni diplomat, a drugi avion s četiri pilota, bio je oboren.
Američke vlasti su naredile da se jugoslovenske granice zaobilaze u širokom pojasu.
Avgusta 1946. radarski osmatrači javljaju da se u vazdušnom prostoru krećući se u pravcu Ljubljane nalazi nepoznata strana letilica. Odmah je alarmiran 254 vazduhoplovni lovački puk, koji u presretanje nepoznatom avionu salje dva lovca JAK -3. kojima su pilotirali poručnik Dragan Zečević i zastavnik Dragan Stanisavljević.



Za nekoliko minuta tačno u 12,50 čas. 9.avgusta 1946. par jugoslovenskih lovaca našao se sa leve i desne strane aviona C- 47 sa američkim vojnim oznakama, dajući mu krilima signale da ih prati kako bi ga izveli iz jugoslovenskog vazdušnog prostora. Medjutim, na ove opomene nije bilo odgovora, te su lovci otvorili mitraljesku vatru ispred aviona, koji ni tada nije skrenuo sa svoje maršrute. Kada je stigla naredba da se avion obori, poručnik Zečević je pucao u desni motor i onesposobio ga. Sa jednim motorom pilot Vilijam Krombi uspeo je da „tvrdo“spusti avion na jednu livadu oko 12 kilometara od Kranja. 




Deset dana kasnije 19. avgusta u blizini Bleda srušen je drugi američki C- 47 oko dve milje u jugoslovenskom vazdušnom prostoru. Ovaj transportni vojni avion su takodje oborili jugoslovenski lovci, mada su drugi izvori trvdili da je avion oboren vatrom jugoslovenske protivvazdušne odbrane. 
Posle serija pretnji i laprdanja sa americke strane, oglasio se Tito:

„ Jugoslavija neće više tolerisati drskost imperijalističkih sila. Samo od početka meseca avgusta zabeleženo je nekoliko desetina slučajeva nedozvoljenog preletanja jugoslovenske teritorije od strane anglo-američkih aviona. Obrazloženja da su avioni zalutali zbog lošeg vremena u sred leta, su najobičnije imperijalističke obmane i laži." 




 Tito je upozorio da imperijalisti, pri čemu se to ne odnosi sve zapadne saveznike iz proteklog rata, ne treba da imaju iluzije da će Jugoslavija biti zaplašena pretnjama i ponovio da će svaki atak na jugoslovensku teritoriju, biti kažnjen, bez obzira na cenu.“ 



3 коментара:

  1. za obaranje aviona Viktor bubanj dobio orden od predsjednika Tita.

    ОдговориИзбриши
  2. Povodom sve ucestalijih saveznickih provokacija prodorima njihove avijacije na nasu teritoriju, Tito je naredio da se američki avioni pozovu na spuštanje na neki od naših aerodroma, a ako to odbiju - da se otvori vatra!

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.