PropellerAds

субота, 5. децембар 2015.

DEJAN KARAKLAJIĆ: Danas nema političara kakav je nekad bio Tito

Maršal je umeo da sjajno pliva kroz spoljnu i unutrašnju politiku, da ostvari svaki potez koji želi i bude prihvaćen. Za razliku od Staljina, svoje protivnike nije likvidirao.



Autor kultnog ostvarenja „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, reditelj Dejan Karaklajić, se posle više od tri decenije života u inostranstvu vratio u Srbiju i trenutno priprema čak dva nova projekta koja će biti posvećena tajnama iz života Josipa Broza Tita.
- Na filmu „Jednaki“ radili smo bez novca, kao neki naš dobrovoljni rad u umetnosti, kako bismo skrenuli pažnju svim ljudima da treba da gledaju oko sebe. Bez pomoći jedni drugima crno nam se piše.


Na jesen ćete premijerno predstaviti dokumentarac o Titu, koji se bavi odnosom s Aleksandrom Rankovićem.
- Film je deo serijala „Titova soba tajni“. „Filmske novosti“ su kao kompanija nastale odmah posle Drugog svetskog rata i snimale su što se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji. Više od 16 miliona sati naše istorije je zabeleženo i veći deo nikad nije prikazan. Novi direktor „Filmskih novosti“ je došao na ideju da pravi seriju za televiziju. Publika će videti Tita u potpuno privatnom izdanju.

Što ste baš odabrali Rankovića?
- On je bio najbliži Titov saradnik od tridesetih godina do sredine šezdesetih, kada je smenjen. Radeći film, shvatio sam da je Broz bio političar kakvog danas nemamo u Jugoslaviji. Umeo je sjajno da pliva kroz spoljnu i unutrašnju politiku i da ostvari svaki potez koji želi na način da bude prihvaćen u narodu. Za razliku od Staljina, ljude nije likvidirao. Đilasa je poslao na robiju, a Rankovića sklonio.

Šta ste istraživali?
- Da li je Tito zaista bio prisluškivan, što se Rankoviću i stavlja na teret. Pronašao sam u Puli sagovornike, poput Ivana Miškovića, koji je doprineo da se Leka smeni, Cvetka Kovača, koji je napisao knjigu o tome, njegova dva sina i arhivske materijale njegove žene. Mi u filmu ne donosimo nikakav sud, već smo našli sagovornike koji su kazivali svoja saznanja.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.