PropellerAds

недеља, 6. децембар 2015.

MAFIJAŠKA INFOGRAFIKA: Ovako droga iz Latinske Amerike putuje u Crnu Goru! (FOTO)

Putevi droge ka Balkanskom poluostrvu vode od Južne Amerike, prolazeći kroz Gibraltar, zatim kroz Jonsko more i stiže do svog konačnog odredišta Bara, crnogorske luke.




U Luci Bar pre nekoliko dana zaplenjena je velika količina droge, čak 33 kilograma kokaina u vrednosti od 1.500.000 evra. Ali, rekord u zapleni narkotika postignut je u junu prošle godine kada je pronađeno 253 kilograma belog praha. Oba broda u Crnu Goru došla su iz Južne Amerike.
I dalje se ne znaju podaci da li je droga bila namenjena nekom iz Crne Gore ili je naručilac neko iz okolnih zemalja. Kao jedna od mogućih opcija je i da je svoj put trebalo da nastavi ka Albaniji. Ipak, carinici su u novembru kokain pronašli u kontejneru punom džakova kafe dopremljenim iz Brazila.

– Kokain je pronađen na vrhu džakova kafe. Nije bio sakriven, što je neuobičajeno… Ipak, istraga će utvrditi sve detalje i da li je tovar vredan oko 1.500.000 evra bio namenjen nekome iz Crne Gore – rekao je izvor “Vijesti”.
Istražitelji su nezvanično rekli da sumnjaju da je mnogo veći tovar droge istovaren negde na putu između Brazila i Crne Gore. Nakon otvaranja kontejnera, objašnjavaju, primećeno je da se na vrhu nalazi vreća koja po boji i obliku nije odgovarala prijavljenoj robi.
– Otvaranjem vreće, carinici su pronašli robu koja izgledom i tvrdoćom odgovara uobičajenim pakovanjima narkotika koji se krijumčare. U pitanju je oko 33 kilograma bele supstance za koju se osnovano sumnja da je psihostimulativna droga kokain – piše u saopštenju.
U junu prošle godine, droga se nalazila u kontejnerima sa bananama. Tada je brod krenuo iz Ekvadora u Latinskoj Americi. Prema otpremnom, odnosno tovarnom listu, kompletnoj pratećoj dokumentaciji, kontejnere sa južnim voćem poslala je firma “Vimtkorp” iz Ekvadora, dok je kao primalac upisan “Rapo kompani”, vlasnika Nazike Rapaja iz Albanije.
Vrednost zaplenjene droge u junu prošle godine iznosila je 14 miliona evra. Na osnovu podataka dostupnih na specijalizovanim internet sajtovima, “Vijesti” su došle do podataka da je kontejner sa teretom napunjen u ekvadorskom gradu Guajakil, a da je sa tamošnjeg terminala isplovio na palubi broda “Bogor”.
Foto - Ilustracija: lukabar.me
Foto – Ilustracija: lukabar.me
Na terminal u španskoj luci Malaga, brod je stigao 15. maja, gde je iskrcan kontejner, koji se sutradan natovaren na brod “Hamonia Antofagasta”, nakon čega je posle tri dana stigao na terminal na Malti.
Od 19. do 29. maja taj frigokontejner bio je na Malti (Marsaxlock), da bi ga 29. maja nemački brod “Jork Valiant” ukrcao i povezao za Bar, gde je stigao 31. maja.
Putevi droge ka Balkanskom poluostrvu vode od Južne Amerike, prolazeći kroz Gibraltar, onda između Sicilije i Tunisa, zatim kroz Jonsko more i stiže do svog konačnog odredišta – Bara. 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.