PropellerAds

субота, 5. децембар 2015.

PREDRAG LUCIĆ: Jugoslavija je bila naša EU – sanjali su je najbolji, a srušili najgori

Nacionaliste najviše žesti činjenica da među zemljama bivše Jugoslavije, usprkos svemu, i dalje postoje jake kulturne veze.



Predrag Lucić, bivši urednik legendarnog splistskog Feral Tribune-a, novinar i pisac govori o Jugoslaviji.

U svim republikama bivše Jugoslavije krenula su nacionalistička arlaukanja. Prije svega u Hrvatskoj. Tako smo se, pokušavajući da vlastite tarabe predstavimo kao granice svemira, u prethodnih dvadesetak godina ne samo poubijali, nego i strašno provincijalizirali. Uostalom, kako se danas naziva prostor bivše Jugoslavije?
Region, logično.
E, a u SFRJ se znalo šta je regija: Istra, Kvarner, Sandžak, Dalmacija… Danas, svi zajedno, nismo države; mi smo – regija!
Eh, lako je vama koji ste ušli u EU da lamentirate…
Izvinite, Jugoslavija je bila naša prva EU. Sa svim svojim dobrim i lošim stranama. I nju su, kao i EU, sanjali najbolji. A srušili najgori… Zna me iznervirati kada čujem europske birokrate – ali i ove naše u Hrvatskoj – da kažu kako se Hrvatska sa Balkana konačno vratila svojima. Kojima?! Pa, nema Evrope bez Balkana. A ni obrnuto.
Nažalost, na prostoru bivše SFRJ danas imate mnogo onih kojima je pojam „regija“ bliži od pojma „Jugoslavija“; vjeruju da bi sve to trebalo pregraditi novim berlinskim zidovima, opasati bodljikavom žicom, produbiti rovove… U tom smislu, naše nacionaliste najviše žesti činjenica da među zemljama bivše Jugoslavije, usprkos svemu, i dalje postoje jake kulturne veze.

Zašto ih to žesti?
Zato što naši lokalni bardovi mogu biti veliki samo u ovako zatvorenim sredinama i što svoju međunarodnu karijeru mogu ostvariti jedino u zemljama bivše Jugoslavije. Pored toga, nacionalisti se uzajamno privlače, znate; serdarišu se i vojvodišu onoliko; i to vam je posebna vrsta erotike… Najzad, ne zaboravite: za to smo se borili, je li?! Borili smo se da se ispregrađujemo, da se zna čije je čije i ko je ko u našim malim, sumornim gubernijama… Ne bih htio biti nepravedan prema mladom i lijepom svijetu koji šeta ulicama Zagreba, Beograda, Sarajeva ili Podgorice; ali, iz perspektive opšte provincijalizacije, jasno je da danas većina ljudi jedva da nosi svoje iznošene živote.

7 коментара:

  1. Evropa je slavila rušenje Berlinskog zida.Sad ista te Evropa gradi kojejakve žičane ograde. Zašto, kad Berlinski zid nije valjao? Ne zaboravite da su prvo došli popovi, pa lopovi, pa topovi. Eto, to nam je donela "demokratska" Evropa. Sad, nažalost svi, mi koji smo bili Jugoslavija, imamo ratove, drogu, prostituciju, lopovluk, bande, Nemoral u svakom smislu, i opštu pustoš. Stvarno, "demokratski" nema šta!

    ОдговориИзбриши
  2. Bravo drugar na clanku, sva sreca sto mnog, al bas mnogi u svim nastalim gubernijama,zupama i regijama uvidjaju to o cemu govoris pa valjda cemo nekako doci do saznanja gdje nam je mjesto u Evropi.Smrt fasizmu sloboda narodu

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.