PropellerAds

четвртак, 3. децембар 2015.

STROGO ČUVANA TAJNA - Incident tokom Titove posete Pagu nakon kojeg je smenjen komandant Garde general Žeželj

STROGO ČUVANA TAJNA I ZABRANJENA FOTOGRAFIJA

Do maršala Tita niko nije mogao da se probije jer su ga čuvale vojska, policija u uniformama i tajna policija u civilnoj odjeći. Bilo je neshvatljivo da neko može da mu se približi. 
Ipak, to je uspjelo jednom paškom poštaru. On je iz „torića“ skočio na skaline, na korak od Tita, želeći da ga pozdravi i poljubi. Titovi tjelohranitelji su ga uhvatili, ali prekasno...

Zabranjena fotografija: Trenutak kad poštar prilazi Titu

Tokom posjete Josipa Broza Tita Pagu dogodio se jedan od najvećih incidenata u njegovom obezbjeđenju.
Josip Broz Tito je posjetio Pag 1960. godine. Došao je u pratnji supruge Jovanke i najbližih saradnika, među kojima su bili Aleksandar Ranković, ministar unutrašnjih poslova i načelnik Uprave državne bezbjednosti (UDBA - Jugoslovenska tajna služba) i Titov vjenčani kum i general Milan Žeželj, komandant Garde JNA, najelitnije vojne jedinice u Jugoslaviji. 
Kako piše portal pagpress.com, tokom boravka Tita u Pagu dogodio se incident koji mnogi ocjenjuju kao najveći ikada zabilježen u njegovoj bezbjednosti. Naime, do Tita niko nije mogao da se probije jer su ga čuvale vojska, policija u uniformama i tajna policija u civilnoj odjeći. Bilo je neshvatljivo da Titu neko može da se približi.
Ipak, to je uspjelo jednom paškom poštaru. Dok je doživotni predsjednik SFRJ s pratnjom prolazio Uhlincem, iz „torića“ je na skaline, na korak od Tita, skočio paški poštar koji je želio da ga pozdravi i poljubi. Titovi tjelohranitelji su ga uhvatili, ali prekasno, jer je već bio pored maršala. Tada im je Tito rekao: „Došao je do mene i sada ga pustite“. Rukovao se s poštarom kojem to nije bilo dovoljno nego je Tita zagrlio i poljubio.
Sve se dobro završilo i Tito je s pratnjom nastavio prema Mandraču. Do tog događaja Tito je bio odlično raspoložen, rado se sa svima rukovao, smijao se i fotografisao s članovima kulturno-umjetničkog društva koji su bili obučeni u pašku narodnu nošnju. Međutim, nakon toga se namrštio i do restorana, u kojem je bio priređen svečani ručak, nije progovorio ni riječ. I za vrijeme ručka bio je ozbiljan i malo je govorio. Poslije ručka raspoloženje mu se popravilo, razgovarao je s domaćinima i fotografisao se s radnicima restorana.
Ali, incident nije zaboravio. General Žeželj je uskoro smijenjen s mjesta komandanta Garde JNA i imenovan je za zapovjednika graničnih jedinica JNA.
Fotografija incidenta na Uhlincu izbačena je iz službene foto dokumentacije o boravku Tita u Pagu, a objavljena je tek 1984. godine u „Vjesniku“.

1 коментар:

  1. Tito je bio svjestan da nije bilo isto doci u Dalmaciju,Zagreb,ili u Bosnu.Nisu Tita svi isto voljeli,da su ga voljeli jesu,ali nikad istim intenzitetom,Naravno da su postojali i oni koji su zivjeliu drzavi koju je on vodio a zeljeli su ga ubiti.Kako je olako postar dosao do Tita koji nije obucen za takve stvari,kako bi lako do njega dosao neko ko bi zelio njegovu smrt.Sjecam se mog bivseg druga istina laznog bivseg druga koji je koncem 80-ih sluzio vojni ro u JNA u Splitu,gdje vojska nije imala pristup svim lokalia sto ja do tada uopce nisam nao,tada mi je to bilo ne shvatljivo da vojnik ne moze uci u ceffe ili club u Banja Luci jedan ili vise njih ista stvar.Sjecam se kako je to bio praznik,pogotovo u septembru kad na zakletvu dolaze djevojke i rodbina da posjete vojnika gustera ma sve te ribe te klase su bile idealne,to su vam oni tatini sinovi.Odo ja predaleko,dalje od postara,ali posao postara i jeste da se u svakoj situaciji kakva god ona bila mora snaci.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.