PropellerAds

понедељак, 14. децембар 2015.

LAŽNE FAKTURE: Iz Makedonije nelegalno izneto skoro 6 milijardi dolara

SKOPJE - Iz Makedonije je od 2004. do 2013. godine nelegalno izneto više od 5 milijardi dolara, prema izveštaju "Nelegalni finansijski odlivi iz zemalja u razvoju", koji su sačinili eksperti američke kompanije Global Fajnenšel Integriti.
Ako se ovom iznosu dodaju i nelegalno iznete količine novca u 2001, 2002 i 2003. godini, (iz prethodnih izveštaja Global Fajnenšel Integritija) iz Makedonije se odlilo 5,7 milijardi dolara, prenosi portal Tajm.mk. Oko 97 procenata tog novca izašlo je iz Makedonije preko lažnih faktura, kojima je uvećavana vrednost robe i usluga kod izvoza.

Prema podacima navedene američke organizacije, te pare su najčešće završavale na računima u zemljama koje važe za poreska pribežišta, kako što je Belize, Sejšeli, Lugano, St. Vinsent i Grenadini, Mauricijus, Panama, itd. Prema metodologiji koju koristi ova organizacija, taj novac je nelegalno zarađen, odnosno nelegalno iznet iz zemalja u razvoju, kao što je Makedonija, navodi se u tekstu.

Global Fajnenšel Integriti objašnjava da je reč o sredstvima koja uglavnom potiču od mita i korupcije državnih funkcionera, poreskih utaja, trgovine drogom, oružjem i ljudima, finansiranja terorizma i drugih ilegalnih aktivnosti.

Prema godišnjem izveštaju, Makedonija se nalazi na 88. mestu u pogledu pranja para, dok je prošle godine bila na 79. poziciji. Najviše nelegalnih para je iz te zemlje izneto 2008. godine, 928 miliona dolara, i 2011. godine kad se tajnim kanalima odlilo 852 miliona dolara.

Izveštaji međunarodnih organizacija pokazuju da zemlje u razvoju zajedno godišnje gube 160 milijardi dolara zbog poreskih utaja kompanija.

Shodno analizi organizacije KriščenEjd (CristianAid), da su te pare date zemljama u razvoju i nerazvijenim zemljama, bile bi dovoljne da se spasi 1.000 dece dnevno.

1 коментар:

  1. SKOPJE - Iz Makedonije je od 2004. do 2013. godine nelegalno izneto više od 5 milijardi dolara, prema izveštaju "Nelegalni finansijski odlivi iz zemalja u razvoju", koji su sačinili eksperti američke kompanije Global Fajnenšel Integriti.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.