PropellerAds

петак, 11. децембар 2015.

GOSPODAR RINGA - Marijanu Benešu titula boksera vijeka "Slavije“

Proslavljeni bokser Marijan Beneš izabran je za sportistu 20. vijeka banjalučkog bokserskog kluba "Slavija".



Stručni žiri činili su predsjednik Bokserskog saveza Republike Srpske Tomo Marić, proslavljeni bokseri "Slavije“ Dragan Batar i Anton Josipović i Dragomir Vujković.

Tokom programa prikazan je dokumentarni film "Bio jednom jedan šampion“ o životu i sportskoj karijeri Marijana Beneša.
Marijan Beneš rođen je 11. juna 1951. u Beogradu i smatra se za jednog od najboljih jugoslovenskih boksera svih vremena. U Banjaluku čelična pesnica ga je dovela 1967. kada je imao 16 godina. Marijan potpisuje za Slaviju, bokserski klub iz Banja Luke, gdje je i ostao tokom čitave svoje amaterske karijere

Poslije briljantne amaterske karijere i osvojene zlatne medalje na prvenstvu Evrope u boksu 1973. godine održanom u Beogradu, prešao je u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije (EBU) u lako-velter kategoriji 1979. godine.

Teška povreda oka je uspela ono što žutica nije mogla, okončala je Benešovu boksersku karijeru. Ne zna se tačno iz kog meča je ova povreda proizašla.

Beneš je imao ukupno 39 profesionalnih mečeva, od kojih je 32 pobijedio (21 meč nokautom) a šest je izgubio (tri nokautom) i jedan meč je boksovao neriješeno.

Ukupno je odboksovao 233 profesionalne runde.

Beneš se povukao iz boksa 1983. godine i boksovao je još dva egzibiciona meča tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.