PropellerAds

недеља, 20. децембар 2015.

FOOD 52: Naše Vanilice proglašene za najbolje praznične kolače na svetu!

Nezaobilazni kolači na prazničnoj trpezi su vanilice. Prave se za Božić, Novu godinu, rođendan, slavu, kao i u bilo kojoj drugoj prilici. Okrugli slatkiši posuti prah-šećerom su, najverovatnije, rođaci čuvenih Lincer kolačića, navodi portal "Food 52", gde su vanilice proglašene za najbolje praznične kolače u celom svetu!



Recept za vanilice koje je na svom blogu objavila korisnica koja se predstavlja kao Kvin Saši (Queen Sashy) izabran je za najbolji u kategoriji Vaš najbolji praznični kolač.
Pobednicu su zamolili da posetioce portala Food 52 malo bolje upozna sa vanilicama.
Vanilice su tradicionalni domaći kolači, navodi Kvin Saši, nešto poput naše verzije Lincer kolačića, koriste se namirnice kojih ima u izobilju - sala i oraha.
Sastojci za vanilice
Sastojci za vanilice
Na prazničnoj trpezi neizbežne su. Pravimo ih za Božić, Novu godinu, slavu, kao i u brojnim drugim situacijama - za rođendane, krštenja, svadbe, čak i sahrane.
Recept koji se koristi u mojoj familiji je zabeležen u vreme moje bake Katarine, tačnije nasledila ga je moja baba-tetka Cica koja je nadgledala svako pravljenje vanilica u familiji.
U prevodu na engleski, vanilice bi bile male vanile, objašnjava Saši dodajući da su kolačići posuti šećerom u prahu u kojem ima dosta vanile.
Ima mnogo verzija recepta, u nekim se koristi puter, u drugim svinjska mast, ali tradicija nalaže da se koristi salo.

Baka Cica pravila je poseban džem od šipurka za vanilice. Posle njega, najpopularniji džem koji se koristi za spajanje dva dela kolača je od kajsije, a u stopu ga prati džem od maline.
Vanilice je jednostavno napraviti. Ključni sastojak je salo, kao i limun - u kolaču ne bi trebalo da se oseti limun, ali je neophodan da bi dao poseban pečat.
Na kraju najvažnije - vanilice se nikada ne jedu odmah! Najbolje su kada odstoje u kutiji dan ili dva. Tada su idealne mekoće i tope se u ustima.
Saši otkriva da je prve vanilice napravila kada je imala četiri godine i da ih od tada pravi često.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.