PropellerAds

четвртак, 21. јануар 2016.

IN MEMORIAM: Godišnjica smrti legendarnog Kemala Montena

VEČNA TI SLAVA DRAGI NAŠ KEMO !

Kemal Monteno  rođen je u Sarajevu 17. septembra 1948. godine. Bio je jedan od najboljih i najplodonosnijih kantautora u Jugoslaviji. Preminuo je u Zagrebu u toku liječenja 21. januara 2015. godine. Sahranjen je u rodnom Sarajevu, 28. januara u Aleji velikana na groblju Bare.



“Nikada nisam voleo da slikam. Ne umem da pričam, da dajem intervjue, nisam ti ja za to. Bolje da popijemo po jednu…”, govorio je Kemal Monteno, slavni sarajevski kantautor, koji je prošle godine preminuo u 67. godini života.
Karijeru je počeo u drugoj polovini 1960-ih godina nastupom na festivalu "Vaš šlager sezone" 1967. godine s vlastitom pjesmom "Lidija". Tom festivalu ostao je trajno vjeran, tu su i nastale neke od Keminih najpoznatijih pjesama posvećenih BiH i Sarajevu, poput pjesama "Zemljo moja" (1975), i "Sarajevo ljubavi moja" (1976).


Kemo je bio nepopravljivi romantičar koji je u svojim pjesmama originalno objedinio elemente sevdalinke i italijanske kancone. Volio je festivale pa je rado godinama nastupao i na "Splitskom festivalu", "Opatijskom festivalu" te "Zagrebfestu".



Izdao je 14 albuma, ali i veliki broj pojedinačnih hitova. Bio je poznat i po brojnim duetima. Za svoj doprinos gradu Sarajevu dobio je i prestižnu Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.

Kemo je bio izuzetno omiljen na estradi i "dobra duša" koja je uvijek zračila vedrinom.

Prije dva dana u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održan je koncert u spomen na Kemala Montena, na kojem su nastupili brojni Kemini prijatelji, saradnici i kolege.

Veliki hitovi "Nekako s proljeća", "Sarajevo ljubavi moja", "Hiljade pahulja bijelih"... ostaju da vječno podsjećaju na velikog umjetnika i čovjeka, neponovljivog Kemala Montena.

Posljednju pjesmu Kemo je snimio u duetu sa hrvatskim tenorom Maksimom Hozićem, a naknadno je snimljen i spot za pjesmu "Otkako te nema".


1 коментар:

  1. Kemal Monteno rođen je u Sarajevu 17. septembra 1948. godine. Bio je jedan od najboljih i najplodonosnijih kantautora u Jugoslaviji. Preminuo je u Zagrebu u toku liječenja 21. januara 2015. godine. Sahranjen je u rodnom Sarajevu, 28. januara u Aleji velikana na groblju Bare.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.