PropellerAds

недеља, 24. јануар 2016.

JUGOSLOVENSKA COCO CHANEL - LEGENDARNA ŽUŽI JELINEK

Miljenica druga Tita, kreatorka koja je oblačila drugaricu Jovanku Broz,  nevjerojatna žena imala je život koji je bio uzbudljiviji od holivudskih filmova.


Duhovita, kakva je već bila, znala je govoriti da ide tamo gdje su njeni muževi, pa joj dosadno sigurno neće biti.


Otišla je Žuži Jelinek, u devedeset i šestoj, naša Coco Chanel, ta nevjerojatna žena čiji je život bio uzbudljiviji od holivudskih filmova. Posljednje mjesece provodila je u domu zaklade Lavoslava Schwarza, okružena brigom i pažnjom, a veselje života nije je napuštalo ni u trenucima kada se svode životni računi.

Duhovita, kakva je već bila, znala je govoriti da ide tamo gdje su njeni muževi, pa joj dosadno sigurno neće biti.
Pravim imenom Suzana Ferber ostavila nam je jednu tajnu koju, očito, nećemo nikada odgonetnuti. Iako se uvijek navodilo da je rođena u Budimpešti, 17. srpnja 1920. godine, gotovo je sigurno da se rodila 1916., a kasnije prepravila datum. ”Da bi bila mlađa”, znala je, ponekad, u diskreciji o tome pričati sa svojim prijateljima. Po tome, Žuži je doživjela stotu!
Koji je to samo život bio! Od siromaštva odrastanja u židovskoj obitelji do prvog odlaska u Pariz, kada joj je bilo sedamnaest godina. Trojica braće stradala su joj u logorima, a roditelje je iz Jasenovca spasila u posljednji čas. Mlada šnajderica, bolničarka u ličkoj partizanskoj jedinici, nakon rata otišla je u Ameriku, a po povratku otvorila ‘boutique’ u kojem se oblačila jugoslavenska prva dama Jovanka Broz.

Znala je Žužika pričati anegdote iz tog vremena kada je stvorila pravo malo carstvo šivanjem za dame komunističkih moćnika, ali je uvijek u tim pričama bilo nekad dobrote, nikad ogorčenja i ironije. Posebno je voljela priče o Zagrebu iz davnih dana, kada se s obitelji iz Budimpešte preselila u Maksimirsku ulicu.
Tada je završila i školu za krojačice, a mondeni Pariz i slučajni susret sa Ninom Ricci i Coco Chanel odredit će joj budućnost. ”Gospođo, ova vam haljina ne paše, ne stoji vam lijepo”, usudila se reći legendarnoj Chanel. ”Što ti šmrkljivice znaš”, odbrusila joj je Coco, ali je sljedeći dan opet došla do nje, u tvornicu Nine Ricci, kako bi se ipak posavjetovala s mladom curom koja je ostavila dojam na čuvenu modnu ikonu.


U svim pričama koje je nenametljivo, ali krajnje šarmantno voljela pričati Žuži, uvijek je na prvom mjestu bila ljubav. Najveću je doživjela s prvim suprugom, dr. Erichom Jelinekom, a iz tog braka su i njihovo dvoje djece,Ivica i Dijana. Idilu građanskog života pomeo je rat i strašni događaji koji su Žuži ostali uvijek u sjećanju. I pod stare dane, kada se kraj već bližio, znala je pričati o užasima rata, ponavljajući da se oni nikada ne smiju ponoviti.
Jednom, kada smo dugo razgovarali, pitao sam je otvoreno. ”Dobro, gospođo Žuži, bili ste u partizanima, od šatorskog krila sašili ste kabanicu, bili ste uvijek snalažljivi i vješti, ali kako ste obrlatili Josipa Broza Tita. Bili ste mu ljubimica”. Pogledala me onim svojim izražajnim očima, uz topli osmijeh i odgovorila, ”joj, baš je bil’ šarmantan”. Ispričala mi je kako je Jovanki sašila bijelu haljinu, a Maršal se šalio kako joj je ‘nestao špek’. Povjerljivo joj se Jovanka, s onim svojim piskutavim glasom jadala kako ‘drug Tito voli mlade djevojke’, a Žući ju je tješila ‘od ljubomore nema ništa’.


Ali, ni sa Titom idila nije dugo trajala. Tjerao ju je preuzeti makedonsku tvornicu Teteks, što Žuži nije privlačilo, jer je dobro zarađivala i bez direktorovanja u državnoj fabrici. Tito je bio ljut, do Žuži su dolazile razne informacije kojih se prepala i preko noći je otišla u Švicarsku. ”E, da vas Tito nije preplašio ne bi postali ni bogatašica, već bi završili u Makedoniji”, bocnuo sam je, a Žuži je ispričala kako se u Švicarskoj udala za Franka Lütyja, kako bi dobila državljanstvo. ”Nismo dugo trajali, iako je bio fin i zgodan muškarac. Ali, nije bio baš neki ljubavnik”.
Nakon švicarskog odvjetnika Žuži se udala i treći put za Vladu Majdera, a onda i četvrti za Milorada Ronkulina, koji joj je donio mir i sigurnost. ”A to ide s godinama”, govorila je i vragolasto nadodala neku priču, uvijek ispričanu uz mnogo šarma. Od obične šnajderice postala je prva krojačica iza željezne zavjese, a Steven Spielberg želi o Žuži snimiti film, što je ona odbila.

”Sve sam postigla hrabrošću, važno je u životu biti i pošten, jer je poštenje velika ljudska vrlina”. Pričala mi je kako je kao mlada krojačica mušterijama uvijek vraćala sav preostali materijal i nikada ništa nije zadržavala za sebe. Trudila se da naručene kreacije uvijek sašije na vrijeme i onda kada je bila posve nepoznata, kao i kada je imala svoj salon na Jelačić placu u Zagrebu. ”Posebno sam uvijek držala do ljudi koji su od riječi”.
”Gospođo Žuži, ali postali ste silno bogati, imate četiri vile po Švicarskoj, na samoj obali u Opatiji još jednu, vozite se u luksuznim limuzinama. Imate li i za to neki recept”, upitao sam je jednom, a odgovorila mi je da s novcem treba znati raspolagati. ”I kada imate malo i kada imate puno”.

Svoj nevjerojatni optimizam Žuži Jelinek pokazivala je i u vremenima kada su na red došle bolesti, lomovi, padovi. Pričala je o tome posve jednostavno, nikada ne dramatizirajući. U bolnici je čitala francusku literaturu, ‘da ne zaboravim jezik’, a liječnicima iz hitne službe koji su došli na jednu intervenciju poklonila je knjigu ‘Živjeli muškarci’. Uvijek je bila nasmijana, dobre volje, puna životne radosti, dok je primala goste u ukusno uređenom zagrebačkom stanu. ”Joj, znate, kaj su sve o meni govorili, da sam bila Mata Hari, prisluškivala političare. Ali, niš’ od toga nije bilo, iako dobro zvuči”.
”A što ste, gospođo Jelinek, zapravo bili. Stilistica”? ”Ma, bila sam samo obična šnajderica”.

1 коментар:

  1. Duhovita, kakva je već bila, znala je govoriti da ide tamo gdje su njeni muževi, pa joj dosadno sigurno neće biti.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.