PropellerAds

петак, 29. јануар 2016.

JELINČIČ: Slovenija je propala u EU! Ta unija ne donosi ništa dobro!

Tačno je da su lična primanja u Sloveniji nakon ulaska u EU u određenom procentu viša nego pre, ali su isto tako i cene namirnica drastično skočile, tako da je situacija na kraju zapravo gora nego pre. Penzije se drastično smanjuju iz godine u godinu.


Zmago Jelinčič, lider Slovenačke nacionalne partije otvoreno o razvoju slovenačke ekonomije nakon priključenja ka EU, uništivanju ideje Evropskih integracija, izbegličkoj krizi i bezbednosti u Evropi.
Gospodine Jelinčiču, recite nam ukratko šta predstavlja Slovenačka nacionalna stranka? Koji je stav Vaše partije prema najaktuelnim događajama u unutrašnjoj i spoljnoj politici Slovenije?
—  Naša politička načela zasnivaju se na politici nacionalnog interesa što u prvoj vrsti podrazumeva bezbednost i bolji život građana Republike Slovenije, pa tek onda brigu za sve druge. U interesu su nam takođe i dobri odnosi sa svim susednim državama ali nikada i nipošto na štetu sopstvenog naroda i države. SNS sklapa prijateljstva i saradnju sa ideološki srodnim političkim organizacijama u Evropi pa i šire i nikada svoju politiku ne zasniva na političkom oportunizmu. Naša partija okuplja pre svega nacionalno svesne i rodoljubive predstavnike slovenačkog naroda ali isto tako i sve one koji nemaju slovenačko poreklo ali su spremni da prihvate naša usmerenja, načela i način života. 
Što se tiče spoljnopoliitčkih dešavanja SNS sa skepticizmom posmatra odnos EU prema migrantskoj krizi koja je više nego dovoljan dokaz da zapadnoevropski model demokratske integracije ne funkcioniše i da se evropski životni prostor prepušta u ruke islamističkim ekstremistima. Isto tako osuđujemo sve učestalije pokušaje homoseksualnih lobija da narodima Evrope nametnu svoju izopačenu LGBT ideologiju koja ruši osnovne postulate hrišćanstva.
Što se tiče unutrašnje politike naša stranka zaključuje da je od raspada SFRJ nakon prvih privredno relativno uspešnih godina nastupio period jake ekonomske stagnacije. 90-godina Slovenija je uspešno koristila finansijske i privredne zalihe nekadašnje zajedničke države, ali su nekadašnji predstavnici Komunističke partije, sada vođe raznoraznih neoliberalnih i proevropskih političkih partija u Sloveniji, svojim nepromišljenim potezima ozbiljno ugrozili domaću ekonomiju. Ista situacija se nastavlja i sa aktuelnom slovenačkom Vladom koju predstavljaju nekompetentni, needukovani i nestručni kadrovi.
U zadnje vreme širom Evropske unije raste popularnost evroskeptičnih snaga. To se vidi čak i na primerima Francuske i Nemačke gde pristalice suvereniteta, a ponekad i desne ogranizacije održavaju pobede na izborima i prave ogromne demonstracije. Britanija planira referendum i može napustiti EU. Po Vama, zbog kojih razloga ideja EU gubi privlačnost?
— Ideja EU integracija koja je bila građena 50-ih godina 20. veka danas je uništena i u potpunosti degradirana. Politikom se nažalost bave ljudi koji se rukovode principom da je potrebno svakome dati ono što zahteva, a to je princip ponašanja koji ne vodi u demokratiju već u čistu anarhiju. Od stare slovenačke narodne izreke „ko ne radi neka ne jede“ došli smo do politike koja se bazira na principu „ko ne radi njega treba nahraniti“. Primeri Francuske i Nemačke nam to jasno pokazuju; prva je na osnovu dodeljivanja državljanstva svima onima koji su dolazili iz njenih nekadašnjih kolonija privukla na svoj teritorij ogroman broj migranata koji se nikada neće integrisati u francuski kulturni prostor dok je druga radi konstantnog kompleksa „krivice za 2. svetski rat“ počela da vodi jednu neodgovornu politiku multikulturalizma koji se ogleda u pozivu Merkelove da migranti masovno dođu u Nemačku. Obe države sada se nalaze na rubu teške unutrašnje krize koja može da eskalira i u ozbiljne unutrašnje konflikte. Građani su nezadovoljni jer se strancima nude sve ekonomske i socijalne olakšice dok se sopstvenom narodu uskraćuju sva prava, a nezaposlenost, naročito među mladima, rapidno raste. Sličnu situaciju imamo i u Velikoj Britaniji koja zbog sve većih apetita nemačkih banaka i moćnog američkog finansijskog lobija želi da napusti EU i tako u određenoj meri zaštiti svoj nacionalni suverenitet.
Po vašoj oceni, koliko je popularan evroskepticizam kod građana Slovenije?
— Prilikom stupanja Slovenije u EU Slovenačka nacionalna partija bila je jedina politička opcija koja se tome protivila jer smo znali da EU čeka ista sudbina kao nekadašnju Jugoslaviju. 2004. godine većina naših građana bila je za ulazak u EU ali sada evroskepticizam među Slovencima masovno jača. Veliki otpor prema EU postoji upravo zbog marionetske politike koju vode slovenačke vlasti. Aktuelni pa i prethodni režim vode jednu vazalnu i servilnu politiku koja u potpunosti zanemaruje interese građana, a uvažava isključivo interese velikih multinacionalnih korporacija u EU, naročito putem implementacije krajnje besmislenih direktiva Evropske komisije. EU se rukovodi neprihvatljivim principom „politike dvostrukih standarda“ koji uvažava interese samo najmoćnijih država EU i njihovih poliitčkih pojedinaca. Kao primer mogu da navedem finansijske transakcije gospodina Junkera.
Kako vi ocenjujete razvoj slovenačke ekonomije nakon ulaska u EU? Da li Slovenci imaju ono što obećavaju svojim građanama vlasti država-kandidata za priključenje ka Uniji: ogromne plate, puno radnih mesta, dobre penzije itd?
— Teško bi mogao da govorim o nekom ekonomskom razvoju Slovenije nakon ulaska u EU jer smo prolazili kroz periode postepene ekonomske stagnacije. Primetan je jedino napredak na području javnog sektora, ali i tu samo u pojedinim segmentima. Suočavamo se sa raspadom zdravstvenog i školskog sistema na jednoj, a sa enormnim širenjem birokratskog aparata na drugoj strani. Kao primer navodim Ministarstvo za kulturu Slovenije koje je 1992. godine imalo oko 50 zaposlenih, a danas ih ima preko 400. Banka Slovenije imala je neposredno pre 2004. godine oko 60 zaposlenih, a danas ih takođe ima preko 400 sa dodatnom razlikom da to više nije samostalna nacionalna banka već gola ekspozitura Frankfurta. Ministarstvo odbrane ima više zaposlenih nego npr. Ministarstvo odbrane Švedske. Doduše, tačno je da su lična primanja u Sloveniji nakon ulaska u EU u određenom procentu viša nego pre, ali su isto tako i cene namirnica drastično skočile, tako da je situacija na kraju zapravo gora nego pre. Penzije se drastično smanjuju iz godine u godinu.

1 коментар:

  1. EU se rukovodi neprihvatljivim principom „politike dvostrukih standarda“ koji uvažava interese samo najmoćnijih država EU i njihovih poliitčkih pojedinaca.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.