PropellerAds

недеља, 31. јануар 2016.

OPERACIJA "EKSPLOZIJA": Enver Hodža planirao napad na Jugoslaviju posle Titove smrti

Komunističke vođe Albanije planirale su na tajnim sastancima krajem 70-ih vojnu operaciju "Eksplozija", kojom bi brzom akcijom svoje armije, posle Titove smrti, prisvojili Kosovo, delove Makedonije i Crne Gore u kojima albansko stanovništvo čini većinu.




Komunističke vođe Albanije planirale su na tajnim sastancima, krajem 70-ih, vojnu operaciju “Eksplozija”. Njome je bilo predviđeno da posle smrti Josipa Broza Tita počnu unutrašnje borbe za vlast u Jugoslaviji i da brzom akcijom svoje armije prisvoje Kosovo, delove Makedonije i Crne Gore u kojima albansko stanovništvo čini većinu.
Ove navode objavio je ruski istoričar Artjom Ulunjan u tekstu: 
“Tajna operacija Eksplozija: Kako se Enver Hodža pripremao za haos posle Tita”. 
On se u pisanju oslanjao na albanske i ruske arhive, zapisnik sa sednica Politbiroa Partije rada Albanije i sećanja tadašnjeg ministra odbrane Velija Ljakaja.
Ulunjan kaže da je jedan od mogućih razloga zbog kojeg Albanija nije potpisala Završni akt helsinškog samita 1975. godine, na kojem su definisane granice posleratne Evrope, upravo Kosmet.
Ulunjan navodi izjavu ministra unutrašnjih poslova Kadrija Hazbijua iz 1977. godine da se “prvi i jedini put” u tako važnom dokumentu Hodžinog režima pominje “da Vlada Albanije podržava ideju ujedinjenja svih Albanaca”.
– Mi smo, kada su i koliko dopuštale okolnosti, svim silama podržavali Šiptare sa Kosmeta. I mi smo za to da se oni ujedine sa Albanijom, jer bi to osiguralo nacionalno jedinstvo – pisao je Hazbiju.
– Ne treba žaliti sredstva za Kosmet, jer će se to kad-tad isplatiti u budućnosti – zaključio je albanski diktator. Stoga je 1978. godine u strukturi CK APR osnovana Kancelarija inostrane propagande, koja je nazvana Kancelarija za Kosovo.
Kako nevolja nikada ne dolazi sama, osim oskudnih informacija o zdravstvenim tegobama druga Tita, od koga su zazirali u Albaniji još od 1946. godine, kada im je prijateljski nudio federaciju, događalo se još toga. Na nesreću albanskih vođa, tada su se posvađali sa svojim jedinim saveznikom Kinom, pa su se nenadano našli na brisanom prostoru u očekivanju ozbiljnih potresa u regionu koji je, prema njihovom mišljenju, najavljivao Titov bolesnički krevet.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.