PropellerAds

недеља, 3. јануар 2016.

VIDEO - Zašto Putin ne može da zaboravi Jugoslaviju?

„Ma koliko lideri Francuske i Nemačke danas žele da Putin zaboravi Jugoslaviju, on to jednostavno ne može i zato je za nas važno da otkrijemo zašto Putin ne može da zaboravi šta se desilo Jugoslaviji“.

Događaji koji su doveli do raspada SFRJ i bombardovanja SRJ su duboko urezani u Putinovo pamćenje, zbog čega su imali centralno mesto u američkoj političkoj emisiji posvećenoj Vladimiru Putinu i Rusiji, u vreme krimske krize.


Svojevremeno je, na samom početku nemira u Ukrajini, Putin rekao da on na Krimu nije učinio ništa što Zapad već nije uradio u Jugoslaviji. „A šta je to Zapad uradio u Jugoslaviji“, pita se voditelj emisije „The Key of David“, Džerald Fluri.
Predstavljajući knjigu, koju je napisao pre 15 godina, „Nemačko osvajanje Balkana“, voditelj ističe kritičnu ulogu koju su ova zemlja i Sjedinjene Države imale tokom krize u Jugoslaviji. Kaže da „ma koliko lideri Francuske i Nemačke danas žele da Putin zaboravi Jugoslaviju, on to jednostavno ne može i zato je za nas važno da otkrijemo zašto Putin ne može da zaboravi šta se desilo Jugoslaviji“.
Naime, kada je Krim odlučio na referendumu da se odvoji od Ukrajine i pridruži Rusiji, kritike vodećih zapadnih država su dolazile sa svih strana i bile su uperene protiv zvanične Moskve. Suština njihovog nezadovoljstva bila je da se time krši suvernitet Ukrajine, kao i međunarodno pravo.
Stoga se Vladimir Putin, prilikom obraćanja ruskom narodu, pozvao ne nekoliko istorijskih primera koji, po njemu, pokazuju „licemeran stav Zapada“ prema situaciji u Ukrajini i referendumu na Krimu:
- „Povelju UN o samoodlučivanju naroda koju je, na isti način poput Krima 2014. godine, iskoristila 90-ih godina Ukrajina kada je odlučila da se odcepi od SSSR. Zašto je to Ukrajini bilo dozvoljeno, ali ne i Krimu?“
- Presedan Kosova i Metohije, koji su upravo „stvorile zapadne kolege“, kao i prateću presudu suda UN koji je zaključio da: „Deklaracije o nezavisnosti, same po sebi, nisu u suprotnosti sa međunarodnim pravom“.
- I kao poslednji primer, u kojem direktno proziva SAD, Putin citira američki dokument o Kosovu i Metohiji u kojem se kaže: „Deklaracije o nezavisnosti mogu biti i često su u suprotnosti sa domaćim zakonodavstvom, ali to ne znači da su i u suprotnosti sa međunarodnim pravom“.
Pogledajte ostatak polučasovne emisije „The Key of David“ koja nastavlja da iznosi dokaze na pitanje: Zašto Putin ne može da zaboravi šta se desilo Jugoslaviji?“

7 коментара:

  1. treba ponovo stvorit jugoslaviju u sklopu rusje i onda bi imali mir od ovi evropski i americki fasista

    ОдговориИзбриши
  2. Jel Milošević želeo da izlazi iz Jugoslavije ili drugi? Jel Milošević napuštao sednicu ili su drugi time ne pokazavši nikakvu želju za dijalogom nego samo za sukobom?
    Jel Milošević pucao po JNA ili su drugi pucali po njima iako pre toga nisu bili sukobi? Dok je Milošević govorio živela Jugoslavija drugi su govorili živela nezavisna Hrvatska, nezavisna Bosna, nezavsna Slovenija, nezavisna Makedonija. Nije Milošević sprečavao bilo kakvu konfederaciju ona je već postojala. Ili ste zaboravili da je već postojalo šest republika? Ili ste zaboravili da je svaki vid veće slobode kod tih konfederacija upravo drug Tito u krvi ugušio svaki put kada je neko postavljao pitanje kako bi republike trebale da imaju veću slobodu od već postojeće konfederacije. Da, zaboravili ste sve to, hoćete da se operete od vaše izdaje, vašeg pucnja u Jugoslaviju pa da sve svalite na čoveka koji ju je jedini branio. Čoveka koji je išao toliko daleko da kada su svi već stvorili nacionalne države on nije nego je zadržao naziv države Jugoslavija, tačnije Savezna Republika Jugoslavija. Neće moći, neće proći. No pasaran. SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU

    ОдговориИзбриши
  3. ne mogu vjerovati da je ovo Putin izjavio. Zar je moguce da predsjednik jedne kako-tako ozbiljne drzave moze poistovjetiti Kosovo s Krimom. Kosovo se odvojilo od R Srbije i nije se spojilo s R Albanijom. Krimu niko ne brani da se odvoji od Ukrajine, ali je sporazumom drzava Evrope ilegalno spojiti Krim s nekom drugom evropskom drzavom, u ovom slucaju Ruskom Federacijom.
    E, tu je razlika moj neskolovani Putine.

    ОдговориИзбриши
  4. pisete gluposti u komentarima..Milosevic, Tudjman i Izetbegovic su bili najveci ratni zlocinci u raspadu Jugoslavije.. ali da narod nije tako glup i naivan kako jeste.. istog trena bi postrijeljali te politicare i nikada ne bi doslo do sranja kakvog jeste.. a sta smo na kraju dobili? nista, apsolutno nista! nijedna drzava nije nista dobila, samo smo se medjusobno unistili i sad krecemo opet iz pepela.. nazalost, sluzeci kao sluge zapadnim silama..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bravo Mujo dobili smo BEDU koja ce jos dugo trajati sve dok narodu nedosadi.

      Избриши
    2. Gsp.Tras, zaista ste u pravu, nema se što dodati. Topli pozdrav

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.