PropellerAds

понедељак, 4. јануар 2016.

MISTERIJA STARA 44 GODINE: Zašto je preživela stjuardesa ćutala o razlogu pada JAT-ovog aviona?

Uzrok pada JAT-ovog aviona još uvek je nerazjašnjen i nepoznat, a misterioznosti ove avionske nesreće doprinosila je i jedina preživela osoba, tada 22-godišnja stjuardesa Vesna Vulović.



Za poslednjih 40-ak godina u medijima je moglo da se pročita više verzija kobnog pada JAT-ovog aviona na letu 367 Kopenhagen - Zagreb, a razlog katastrofe nikada nije zvanično objašnjen. Intrigantnosti doprinosi i jedina preživela osoba, stjuardesa Vesna Vulović.





Famozni pad JAT-ovog aviona koji se dogodio pre nešto više od 4 decenije i dalje je predmet mnogih intrigantnih prepričavanja. Uzrok pada aviona na letu 367 Kopenhagen – Zagreb još uvek je nerazjašnjen, a zanimljivosti ove avionske nesreće doprinosi i jedina preživela osoba, tada dvadeseddvogodišnja stjuardesa Vesna Vulović.
Za poslednjih 40 godina u medijima je moglo da se pročita više verzija kobnog događaja, a razlog pada nikada nije zvanično objašnjen.
Prema prvim izveštajima, avion je pao zbog greške češke protivvazdušne odbrane, koja je pogodila letelicu na visini od nekoliko stotina metara. Ova priča ubrzo je odbačena kao neistinita, jer prema rečima stručnjaka, avion na polovini putanje leta ne može da leti niže od 10 hiljada metara.
Zatim se pojavila priča o terorističkom podmetanju bombe.Obzirom da u to doba nisu postojale toliko rigorozne procedure provere prtljaga te je svako mogao da unese u avion šta je želeo, ljudi su sa velikom verom pričali o nepoznatom teroristi koji je bombu uneo u avion bez ičijeg znanja.
Kako ni ova priča nije zvanično potvrđena, niti je pronađen počinilac, mnogo je onih koji smatraju da je ovo objašnjenje pada aviona služilo da otkloni odgovornost češke protivvazdušne odbrane. Kako ne postoje nikakvi dokazi, ovo objašnjenje se takođe može etiketirati kao “teorija zavere”.
Sa vremenske distance duže od 4 decenije, pretpostavka je da će avionska tragedija trajno ostati pod velom tajnosti jer je slučaj do sada nedovoljno istražen.
JEDINA PREŽIVELA
Davnog 26. januara 1972. godine Vesna Vulović postala je jedina žena koja je preživela nemoguće i tako ušla čak i u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživela pad sa te visine bez padobrana.
Tada 22-godišnja devojka, nalazila se u repu aviona što joj je omogućilo da preživi pad aviona. Uz velike posledice kao što je fraktura lobanje, prelomi nogu, trenutna paraliza, oporavila se nakon nekoliko meseci i započela novi život.
Do danas, Vulovićeva je odbila mnoge svetske medije koji su se interesovali za njenu stranu priče.Pored britanske televizije Bi-Bi-Si i poznate američke novinarke Opra Vinfri, na listi onih koji su ostali uskraćeni za ekskluzivnu priču našli su se i domaći mediji.
- Zaista ne mogu o tome da pričam. Izvinite - rekla je kratko Vesna kada je bila kontaktirana.
Samo od sebe se nameće krucijalno pitanje - zašto Vesna nije želela da priča o ovoj katastrofi?


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.