PropellerAds

недеља, 17. јануар 2016.

MIODRAG PETROVIĆ ČKALJA: 5 njegovih uloga koje su nam zauvek ostale u srcu (VIDEO)

IAKO LEGENDARNI JUGOSLOVENSKI KOMIČAR NIJE VIŠE SA NAMA NJEGOVE ULOGE SU BESMRTNE.
DANAS SE PRISEĆAMO NA NJIH:



Miodrag Petrović Čkalja je 1989. zapisao: 
"Neko mi je jednom rekao: 'Čkalju je izmislila sirotinja'. U pravu je, svi smo mi sirotinja, a sirotinja nije sramota. To je jedna lepa, pomalo tužna, narodna reč koju nerado i teško izgovaramo".
Kruševačkog Čaplina su voleli svi – publika, više, kritičari manje. Ali zato je uvek bio tu za sve koji su bili željni smeha i zabave, bilo da su bogati ili sirotinja.
Čkalja je u karijeri, ostvario brojne uloge u pozorišnim predstavama, snimio više od 80 televizijskih serija i filmova, mnogo je upravo on proslavio, a danas se prisećamo upravo njih.
5 zanimljivosti koje niste znali o Čkalji
1. Upisao je studije veterine i napustio ih zbog posla na radiju 2. U mladosti je igrao fudbal za SK “Balšić”, a navijao je za Crvenu zvezdu 3. Nadimak Čkalja znači “suvonjav I štrkljast” i dobio ga je od druga iz škole 4. Ulica u Beogradu nosi njegovo ime 5. Bio je angažovan u kampanji DOS-a 2000. godine, iako se nikada do tada nije mešao u politiku
1. KUVAR JORDAN (SERVISNA STANICA)
Prva jugoslovenska humoristička serija "Servisna stanica" snimana je 1959. godine i emitovana uživo, a proslavila je Miju Aleksića i Miodraga Petrovića Čkalju. Ova serija pokrenula je "trend" praznih ulica nedeljom uveče – jer su svi u večernjim satima oduševljeno gledali Televiziju Beograd.
Zbog velike popularnosti kao nastavak serije snimljena su i tri filma: "Sreća u torbi", "Nema malih bogova" i "Servisna stanica".
Nažalost, ova serija nije sačuvana.
2. STRIC GVOZDEN (LJUBAV NA SEOSKI NAČIN)
Kultna serija iz 1970. godine u kojoj stric Gvozden i deda Paun pokušavaju da na silu ožene unuka Milorada. Ovde je Čkalja pokazao talenat za komediju. I ova serija je dostigla ogromnu popularnost, pa je po motivima serije snimljen je i televizijski film "Milorade, kam bek".

3. JARE (KAMIONDŽIJE)
Komični duet bez premca: Pavle Vujisić i Miodrag Petrović nastao je 1973. i trajao je punih 10 godina, prerastavši u film "Paja i Jare" i kasnije u nastavak "Kamiondžije opet voze" 1983.
Uloga Jareta jedna je od najpopularnijih koje je Čkalja ostvario, a prisetite se jedne od urnebesnih scena.

4. UJKA FIRGA (VRUĆ VETAR)
Priča o nesrećnom Šurdi, iako ispunjena poznatim glumačkim imenima, ne bi dobila humoristički pečat bez ujka Firge, koga je glumio Čkalja. Serija je snimljena 1980. godine, imala je 10 epizoda, a dve su bile distribuirane u bioskopima kao film "Avanture Borivoja Šurdilovića".

5. ČKALJA (SVE OD SEBE)
Godine 1971. Čkalja je u kvizu "Sve od sebe" izvodio skečeve u kojima je telefonirao političarima. Gledaoci su bili oduševljeni skečevima, ali interesantno je da su slovenačka i hrvatska televizija kviz emitovale bez Čkaljinog nastupa.




3 коментара:

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.