PropellerAds

субота, 16. јануар 2016.

ISLAND - OTERALI EU, MMF i STRANE BANKE, a sada građanima dele novac!

S malenog Islanda stalno dolaze vesti koje ostatku sveta liče na čarobne bajke. 
Nakon što je manje od 400 hiljada stanovnika Islanda svrgnulo korumpirane političare koji su upropastili zemlju bankarskim i berzanskim spletkama, nakon što su uhapsili i osudili odgovorne političare, nakon što su nacionalizovali propale banke, na red dolazi i novčani poklon.

Retko bi se koja zemlja mogla pohvaliti borbom, a kamo li pobedom protiv bankarske mafije. Po svemu sudeći Island je sve ono što naša zemlja nikada neće biti. Islanđani su se izvukli iz privredne krize, spasili su svoju valutu, odmakli su se od luđačkih potraživanja EU političara, minimalizovali su uticaj MMF-a i naravno osigurali vladavinu političarima koji smatraju kako banke trebaju propasti ako ne rade kako treba, te da država nikada ne sme spašavati privatne banke. U poslednjih pet meseci Island je zatvorio 26 bankara koji su zemlju gurnuli u finansijski haos, verovali ili ne niko drugi na planeti nije učinio nešto tako. Islandska vlada je takođe nacionalizovala one banke koji su nelegalnim radnjama osigurale ekonomsku nestabilnost i koje se same nisu mogle izvaditi iz rupe koje su same iskopale. Naime Islanđani su shvatili da im propale banke nikada neće moći vratiti novac koje su “pojele” za vreme krize, te da je jedni način vraćanja duga njihova nacionalizacija. 
S obzirom da Islanđani imaju stvarnu kontrolu nad svojom vladom, to se efektno da osetiti i na vlasništvu nacionalizovanih banaka. Naime, nedavno je islandski ministar finansija Bjarni Benediktson objasnio kako će s početkom 2016. svaki Islanđanin dobiti po 211,80 eura koji su zarađeni od nacionalizovanja najveće banke na Islandu – Íslandsbanki. Po rečima ministra Benediktsona to je 5% od ukupnog iznosa njene vrednosti, dok će ostatak novca koji banka poseduje biti direktno ubačen u programe koji Islandu osiguravaju ekonomsku stabilnost te uredno poslovanje zdravstvenih, penzionih i socijalnih fondova.
Guðlaugur Þór Þórðarson, zamenik sekretara odbora za kontrolu budžeta je priznao kako nije srećan s nacionalizacijom banaka, niti mu je omiljena ideja da država poseduje banke, ali smatra kako je to preko potreban korak kako bi se optimalno uredila kontrola kapitala.
Islanđani će svakako imati razloga za slavlje u 2016. ne samo što su otplatili kompletan dug MMF-u, već sada mogu osetiti i plodove svog rada zbog pametnog vladanja zemljom.
Možda će se nekima činiti kako je 211 eura premala svota da bi se od toga stvarala fama, ali razmislite koja je država ikada delila novac s vlastitim narodom nakon kupovine neke banke?

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.