PropellerAds

субота, 30. јануар 2016.

LEŠINARSKI ZAKON U ENDEHAZIJI - Hrvatska uvela osobni bankrot

Bankrotirani će biti u nezavidnoj i bolnoj poziciji namirenja vjerovnika svim sredstvima i na sve moguće i nemoguće načine, što će ostaviti dalekosežne posljedice na život dužnika!



Zakon o osobnom stečaju ili bankrotu stupio je u Hrvatskoj na snagu početkom ove godine i od tada je osobni bankrot zatražilo već nekoliko desetina građana. No, za neke od njih su rok i provedba samog zakona upitni.
Bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić, koji je zakon izradio, tvrdi da će taj propis mnogima omogućiti novi početak. Dio sindikalista zakon podržava, dok ga u Udruzi Blokirani smatraju „lešinarskim“. 
Inače, mogućnost bankrota nemaju građani samo dviju država Evropske unije.. 
Pravo na pokretanje procesa osobnog bankrota imaju svi građani Hrvatske čiji dug duže od tri mjeseca premašuje iznos od 30.000 kuna (3.940 eura). Financijska agencija Fina imat će važnu ulogu u provedbi zakona jer će njezini zaposlenici biti posrednici u izvansudskom postupku savjetovanja. Izvansudski postupak se provodi prije pokretanja stečaja potrošača radi sklapanja izvansudskog sporazuma između potrošača i vjerovnika.

Ovaj postupak vodi posrednik koji je dužan tijekom postupka posvetiti pažnju zaštiti potrošača kao slabije strane u pravnom odnosu. Posrednik je dužan, ako se to od njega traži, pomoći potrošaču sastaviti plan ispunjenja obveza.
"Posrednik je svojevrsni miritelj pred kojim se izvansudski sporazum sklapa, a stranke su te koje ugovaraju način ispunjenja obveza, rokove i iznose", ističu u Fini i dodaju ako na sastanku potrošač uspije postići dogovor sa svim svojim vjerovnicima, sklapa se izvansudski sporazum i smatra se da je postupak uspio. 
Ovaj sporazum ima učinak izvansudske nagodbe i predstavlja izvršnu ispravu, ali nema pravnog učinka na vjerovnike koji nisu sudjelovali u postupku.
Ako potrošač ne uspije u izvansudskom postupku pred savjetovalištem sa svim vjerovnicima sklopiti sporazum, može pred sudom pokrenuti sudski postupak stečaja u roku od tri mjeseca.
Do 18. januara ove godine Fina je primila 62 zahtjeva za provedbu izvansudskog postupka, a otprilike dvije trećine primljeno je u savjetovalištu Fine u Zagrebu. 
Sarajko Baksa, sveučilišni profesor i član Udruge Blokirani, protivi se ovom zakonu i naziva ga „lešinarskim“. Tvrdi da će se za osobni bankrot odlučiti zanemarivo mali broj građana, i to oni koji nemaju materijalno više što za izgubiti.
"Osobni bankrot može pomoći onima kojima su dugovanja premašila vrijednost cjelokupne imovine. Ostali će biti u nezavidnoj i bolnoj poziciji namirenja vjerovnika svim sredstvima i na sve moguće načine, što će ostaviti dalekosežne posljedice na život dužnika“, poručuje Baksa. 
Prema podacima Udruge Blokirani, dug građana Hrvatske koncem 2015. prema bankama i financijskim institucijama prelazio polovicu ukupnog duga, iznosio je 60 posto, a slijede zaduženja prema državi i financijskim društvima. U blokadi je više od 320.000 građana Hrvatske s osnovnim dugom od oko 36 milijardi kuna (4,73 milijarde eura). 

1 коментар:

  1. Sarajko Baksa, sveučilišni profesor i član Udruge Blokirani, protivi se ovom zakonu i naziva ga „lešinarskim“. Tvrdi da će se za osobni bankrot odlučiti zanemarivo mali broj građana, i to oni koji nemaju materijalno više što za izgubiti.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.